Politički analitičar

Potpis predsjednika Odbora za spoljne poslove u ukrajinskoj skupštini Oleksandra Merežka u pismu upućenom Evropskoj uniji, SAD i Velikoj Britaniji, ne znači da će Kijev brzo priznati Kosovo, smatra politički analitičar Melazim Koci, prenosi Teve 1.

To je, kako je rekao Koci, samo jedan korak u tom pravcu.

On smatra da su podršku pismu morale da daju i Slovačka, Grčka, Španija i Rumunija.

"Kada to uradi zemlja koja je u strašnom ratu sa Rusijom, onda je zaista skandalozno da pismo odbiju Slovačka, Španija, Grčka i Rumunija, jer su to zemlje koje su zaštićene od strane NATO, nalaze se u geopolitičkoj zoni NATO, a to znači da uživaju privilegije da budu bezbjedne od svakog mogućeg napada. Ali, ipak ne djeluju u skladu sa geopolitičkim interesima NATO, i to je za žaljenje", naveo je Koci.

Prema njegovim riječima, pismo je upućeno izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku i visokom predstavniku EU za spoljnu politiku Josepu Borrellu kao "pritisak na njihov veoma rigidan, nekorektan stav".

"Ne znam da li će, prije ili kasnije, ispraviti taj stav, ali ako se to ne desi, mislim da ova inicijativa signalizira novi razvoj ovog dijela evroatlantske zajednice u odnosu na Kosovo", dodao je Koci.

Kada je riječ o dijalogu Kosova i Srbije, ocjenio je da odugovlačenje tog procesa odgovara Srbiji.

"Kada je dijalog počeo, Srbija je izašla sa tezom - stop priznavanju, jer vodimo dijalog. Njima odgovara da produže dijalog dok ne iscrpe Kosovo, ali ova logika će se uskoro završiti. Ako ne inicijativom drugih, to treba da uradi Kosovo, svojom tezom - da je spremno da ispuni francusko-njemački sporazum, ali da ne vodi beskonačan dijalog sa Srbijom, bez priznanja na vidiku", naveo je Koci.

Po pitanju izbora u četiri opštine na sjeveru, ocjenio je da bi najbolji način da se do njih dođe bile ostavke aktuelnih gradonačelnika, ali je ukazao i da bi bojkot Srba mogao da se ponovi.

Izvor: Kosovo online/Teve1.info