Stavio im do znanja!

Kosovo je za Ameriku nezavisna i demokratska država, a Srpska lista opoziciona stranka, kao i sve druge opozicione partije na Kosovu, koju ne smatramo srpskom političkom strankom, već strankom etničkih Srba na Kosovu, izjavio je ambasador SAD na Kosovu Jeff Hovenier, prenela je Koha.

Hovenier je rekao da SAD žele i očekuju da Srpska lista učestvuje na novim lokalnim izborima na sjeveru Kosova.

Prema njegovim riječima, ne treba dovoditi u pitanje da je Kosovo suverena država, a da je Srpska lista - opoziciona partija, koja predstavlja stranku etničkih Srba.

"Video sam neke komentare Srpske liste nakon sastanka (sa Gabrielom Eskobarom u Vašingtonu) i želim da istaknem nekoliko stvari. Prvi je da SAD Kosovo smatraju nezavisnom i demokratskom državom, a mi smo ga od proglašenja nezavisnosti 2008. godine priznali kao suvereno. Posao koji radimo sa Srpskom listom, kao političkom strankom Kosova, je posao koji radimo i sa drugim opozicionim partijama na Kosovu", rekao je Hovenier.

Ističe i da ne bi trebalo da se postavlja pitanje o stavu SAD da je Kosovo, samo po sebi, nezavisna država.

"A, to uključuje i sjever Kosova, kao što sam mnogo puta rekao. Znamo tačno gdje je granica. To je sjeverno od Mitrovice. Želimo da Srpska lista igra svoju ulogu političke partije na suverenom, nezavisnom i demokratskom Kosovu. Mi je ne smatramo srpskom političkom strankom, mi je smatramo strankom etničkih Srba na Kosovu. Moramo ovo da razjasnimo", poručio je Hovenier.

Predstavnici Srpske liste Igor Simić i Slavko Simić prošle sedmice razgovarali su u Vašingtonu sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara i specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom.

Na sastanku je prenet stav srpske zajednice o politički bezbjednosnoj situaciji na Kosovu, potrebi da se poštuju potpisani sporazumi uključujući i dogovore o formiranju Zajednice srpskih opština, kao i mapi puta za deeskalaciju situacije na sjeveru Kosova.

Simić je nakon sastanka izjavio da je bez deeskalacije situacije na sjeveru besmisleno pričati o izborima.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore