Najstarija u regionu

Nacrt zakona o prevremenom penzionisanju policajaca prije više od mjesec dana nije dobio dovoljno glasova u Skupštini. Zbog toga, dok je prosječna starost policije 48 godina, zahtjeva se da se ovaj prijedlog zakona što prije nađe na dnevnom redu.

Prosječna starost policajaca dostigla je 48 godina. Pored toga, blizu 600 pripadnika policije ima hronične bolesti.

Tako se Zakon o penzionisanju, koji bi mogao da reguliše mogućnost odlaska policijskih službenika u penziju sa 55 godina života, i dalje smatra više nego neophodnim.

„Ovo se traži skoro 8 godina. Veoma je potrebno. Dužnosti Policije Kosova su komplikovane, mi smo u kontinuitetu postavljali ovaj zahtjev. Mi smo najstarija policija“.

U međuvremenu, nacrt zakona o prevremenom penzionisanju, prije više od mjesec dana, nije dobio dovoljno glasova za usvajanje u Skupštini.

Demokratska partija Kosova, koja je inicijator ovog nacrta zakona, kaže da će insistirati da se on ponovo nađe na dnevnom redu.

„Znate da je to bilo u zakonodavnom programu 2021, ali je povučeno, 2022. i sada 2023. nije, ne vjerujem da će biti ni 2024, ali ćemo svakako insistirati da to bude na dnevnom redu vlade. I mi smo u konsultacijama sa strankom i potrudićemo se da to ponovo donesemo u Skupštinu“.

U međuvremenu, u slučaju usvajanja, ovim zakonom bi se regulisali i definisali uslovi i kriterijumi za garantovanje penzija, vrste i kategorizacija penzija za policijske službenike.

Izvor: Gazeta Express/Kossev