Poslanik PDK

Poslanik Demokratske partije Kosova Rashit Qalaj rekao je da je Vlada Kosova bila prinuđena da se saglasi sa zahtjevima EU i SAD o deeskalaciji situacije na sjeveru, prenosi Teve1.

Međutim, on upozorava da nije isključena mogućnost da ponovo dođe do tenzija na sjeveru, s obzirom na to da je i do sada Albin Kurti povlačio jednostrane poteze bez podrške međunarodnih partnera.

"Izgleda da je Vlada Kosova prinuđena da se saglasi sa tim tačkama. Poznavajući Kurtija i njegovu vladu, veoma sam skeptičan da nećemo imati još jedan skandal na sjeveru. Da nije bilo pogrešnih postupaka Kurtijeve vlade u sjevernim delovima zemlje, ne bi se ni razgovaralo o francusko-njemačkom planu, niti bi se raspravljalo o pitanju defakto priznanja. Sve akcije koje su naši partneri uradili, uradili su poslije pogrešnih postupaka vlade Kosova. Moramo da priznamo da smo kao država upali u zamku Srbije", ocjenio je Qalaj.

Kada je riječ o novim lokalnim izborima na sjeveru, Qalaj je ocjenio da oni mogu biti održani isključivo ukoliko su sa time saglasni Srbija i Srpska lista.

Komentarišući prisluškivanje razgovora šefice Poslaničke grupe Samoopredjeljenje Mimoze Kusari-Lile sa Slavkom Simićem iz Srpske liste, Qalaj je rekao da je suština problema u tome što se iz tog razgovora vidi da je ona komunicirala sa čovjekom kojeg traže institucije Kosova i koji je na crnoj listi SAD.

Izvor: Kosovo online/TEVE1