ŽESTOKE MJERE

Kosovo je privremeno izostavljeno iz fondova Evropske unije koji su predviđeni za Zapadni Balkan. Kaznene mjere EU protiv Kosova, prema stručnjacima za evropske integracije, mogle bi biti pooštrene ako Kosovo ne nađe zajednički put s EU.

14 novih investicija vrijednih 2,3 milijarde eura podržala je Evropska komisija u okviru Ekonomskog i investicijskog plana za zapadni Balkan.

No, Kosovo trenutno neće imati koristi od ovog novog finansijskog paketa odobrenog prije tri dana, koje je 28. juna obaviješteno o kaznenim mjerama nakon napete situacije na sjeveru.

EU je obavijestio izvršnu vlast da prijedlozi predstavljeni u okviru Investicijskog okvira za Zapadni Balkan nisu predani na razmatranje Odboru WBIF-a 29. i 30. juna. Demush Shasha, direktor Instituta EPIK na Kosovu, kaže da su to blage mjere koje ne izazivaju nepopravljive posljedice. Međutim, upozorava da ako Kosovo ne poduzme korake za poboljšanje situacije, EU bi mogla pooštriti mjere.

"U sljedećem koraku možemo vidjeti nepovratna otkazivanja sredstava. Iako su ova sredstva danas povratna, ako Kosovo i EU ne nađu zajednički put u smislu dijaloga, ta će sredstva biti ukinuta. Drugo, EU bi mogla razmotriti suspenziju ili isključenje Kosova iz učestvovanja u programima, odnosno, izvan IPA fondova su programi EU-a, gdje Kosovo učestvuje u 5 programa EU-a. Treće što Europska unija može razmotriti je suspenzija određenih dijelova Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanu", rekao je Shasha.

Europska unija je privremeno obustavila rad u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a Kosovo također neće biti pozvano na sastanke na visokom nivou. Čak je i program sredstava za Kosovo u okviru IPA 2024. stavljen na čekanje.

No šefica parlamentarne skupine LVV-a Kusari-Lila nada se da mjere neće biti dugoročne.

U EU kažu da su mjere "privremene i da se mogu ukinuti", ali to će ovisiti o razvoju događaja na terenu i akcijama kosovskog premijera Albina Kurtija u cilju eskalacije situacije. Za Srbiju takve mjere nisu poduzete.

Premijer Kosova Albin Kurti se oglasio i kazao su mjere nepravedne.

"Ovo nisu sankcije, ali je istina da su privremene, ali nepravedne mjere jer su Kosovo i njegova vlada i država i najdemokratskija, proevropska i progresivna izvršna vlast. S druge strane, imamo stalnu konfrontaciju s različitim oblicima agresije iz Srbije, koja je autokratska i proruska država i nije se suočila sa zločinačkom prošlošću na prostoru bivše Jugoslavije, gdje je izazvala četiri rata", rekao je Kurti.

Dodao je da uprkos svemu "mi nastavljamo raditi svoj posao".

EU i SAD smatraju Kurtija odgovornim za napetost u situaciji u četiri sjeverne općine, nakon što su novi gradonačelnici uz pomoć policije ušli u općinske objekte.