Visoki predstavnik EU

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell izjavio je danas da u četiri opštine na sjeveru Kosova moraju biti organizovani novi izbori, uz bezuslovno učešće Srba, a ukoliko ti izbori ne budu održani, najavljuje mjere zemalja članica.

Borrell je, na pres konferenciji nakon Savjeta ministara spoljnih poslova EU, kazao da je šefovima diplomatije podneo izvještaj o Kosovu i o razgovorima sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i da postoji saglasnost članica Unije da izbori na sjeveru moraju da se održe.

Ukazao je da na sastanku sa Vučićem i Kurtijem nije došlo do trenutnog napretka.

"Ne može Kfor zauvijek da čuva gradonačelnike koji imaju podršku dva, tri odsto građana. To nije održivo. Ta situacija mora da se promjeni, a to je jedino moguće novim izborima", objasnio je on.

Istakao je da su zemlje članice EU podvukle zabrinutost zbog nastavka tenzija i da traže deeskalaciju.

Borrell je naglasio da je uzrok problema u tome što su gradonačelnici koji nemaju legitimitet zauzeli opštinske zgrade i time provociraju demonstrante.

Naglasio je da obe strane treba da organizuju nove izbore, dodajući da bi neučešće Srba dovelo do iste situacije koja postoji danas.

"To je jasno i strane su saglasne oko toga. Obe strane moraju pokazati spremnost da ispune obaveze koje proističu iz dijaloga. Članice EU ostaju spremne da preduzmu mjere ako nema napretka", poručio je on.

Rekao je da se od budućih članica EU "očekuje evropsko ponašanje" i da će Unija nastaviti kontakte sa obe strane.

Borrell je rekao da su članice EU spremne da preduzmu mjere, ako to bude potrebno kako bi podržale dijalog o normalizaciji odnosa.

Rekao je da se radi o političkim i finansijskim mjerama.

Najavio je da će od sutra Komitet za politiku i bezbjednost razmotriti moguće mjere.

"Članice EU i Evropska komisija mogu da odluče kako će izgledati mjere, na primjer, političke ograničavanjem kontakata, i ekonomske smanjenje saradnje i finansija", objasnio je Borrell.

Podvukao je da te mjere moraju biti proporcionalne i reverzibilne.

"Nisam koristio riječ sankcije, već samo riječ mere. Te mere će preduzeti članice. One se tiču ekonomskih i političkih odnosa. Komitet za politiku i bezbjednost će od sutra početi razmatranje mjera, koje će se primjeniti ako ne dođe do dogovora o izborima", pojasnio je on.

Borrell je istakao da će članice u skladu sa dešavanjima odlučiti o mjerama.

Izvor: Kosovo Online