Proračun!

Vlada Kosova donela je 15. juna odluku da zabrani ulazak kamiona sa srpskom robom na Kosovo i od tog dana na prelazima, na osnovu proračuna Kosovske poslovne alijanse, stoji na desetine vozila koja prevoze proizvode vrijedne oko 30 miliona eura, prenosi Radio slobodna Evropa.

Predsjednik ove alijanse Agim Shahini rekao je da su preduzeća dužna, čak, da plaćaju kamatu prevoznicima blokiranim na granici.

Predsjedavajući Privredne komore Kosova, Lulzim Rafuna kaže da je Vlada Kosova morala da se konsultuje sa privrednicima, ili da ih upozori na obustavu isporuke robe iz Srbije.

U znak protivljenja zabrani koju je preduzelo zvanično Kosovo, vozači kamiona na teritoriji Srbije blokirali su u utorak puteve do tri granična prelaza sa Kosovom – Merdare, Jarinje i Bernjak – ne dozvoljavajući prelazak kamiona sa kosovskim tablicama.

U međuvremenu je Vlada Kosova preinačila odluku i dozvolila ulazak kamionima sa srpskim tablicama koji prevoze robu koja nije porijeklom iz Srbije.

Srbija je, piše RSE, među zemljama sa najvećom zastupljenošću proizvoda, bilo prehrambenih ili drugih, na Kosovu. Za jedan dan ova zemlja na Kosovo izveze robu u vrijednosti od milion eura. U posljednjih pet godina, vrijednost proizvoda izvezenih iz Srbije na Kosovo iznosila je više od 1,3 milijarde eura, dok su kosovski proizvodi na srpskom tržištu dostigli vrijednost od 215 miliona eura. Ekonomski stručnjaci upozoravaju da ukoliko se situacija na granici ne promjeni, cijene nekih proizvoda na kosovskom tržištu mogu da porastu.

Izvor: RSE