Ugroženi milionski projekti

Mjere koje je Evropska unija preduzela protiv Kosova, zbog nepoštivanja zahtjeva za deeskalaciju situacije na sjeveru, prema nekim ocjenama, ugrožavaju milionske projekte, ali se ne očekuje da će uticati na proces evropskih integracija, piše Radio Slobodna Evropa.

"Efekti ovih mjera su proporcionalni, jer prenose važnu poruku nezadovoljstva EU, ali ne nanose značajnu štetu našem evropskom putu", rekao je za RSE Demush Shasha iz Kosovskog instituta za evropsku politiku.

Mjere EU uključuju suspenziju poziva za učešće Kosova na događajima na visokom nivou, kao i bilateralne posete iz EU i država članica. Upozorene su i finansijske posljedice, odnosno obustava finansiranja nekih projekata koje je Kosovo predložilo u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

"Nadam se da ovi izuzetno važni projekti ni na koji način neće biti otkazani, ali će se njihovom suspenzijom postići neophodan efekat usaglašavanja stavova između Kosova i EU", kaže Shasha.

Investicioni okvir za Zapadni Balkan je zajednička inicijativa EU, finansijskih institucija i donatora, usmerena na društveno-ekonomski razvoj i evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana.

Kosovo je podržano ovim mehanizmom od 2009. godine. U jednom od dokumenata tog mehanizma se navodi da je na Kosovu do septembra 2021. godine podržano 30 projekata u vrijednosti od 1,8 milijardi eura. Projekti obuhvataju izgradnju puteva, rehabilitaciju železnice, sistema centralnog grejanja i unapređenje kanalizacionog sistema.

Shasha kaže da su za godine 2023-2030, u okviru ove mehanizacije, planirani i drugi projekti na Kosovu, kao što su: autoput Priština-Niš, pruga Beograd-Priština, solarno grejanje Prištine, postrojenje za prečišćavanje vode za Prištinu i drugi.

Vlada Kosova je u martu potvrdila da je Kosovo prošle godine od ovog instrumenta dobilo investicione grantove za solarnu energiju u iznosu od 53 miliona eura, koji su kombinovani sa kreditima razvojnih banaka i dostižu vrijednost od 180 miliona eura.

Vlada je u februaru takođe obavjestila da je konkurisala za dva investiciona granta i četiri granta tehničke pomoći u okviru Investicionog okvira, ali nije precizirala više o njima.

'Idemo unazad'

Kosovo je u decembru prošle godine podnelo zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji. Jedna od kaznenih mjera EU uključuje otkazivanje nekoliko sastanaka između Kosova i evropskog bloka, što proizilazi iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Ovaj sporazum, potpisan 2015. godine, prvi je korak ka članstvu u EU.

Predsjednica Komisije za evropske integracije u Skupštini Kosova Rezarta Krasniqi kaže za Radio Slobodna Evropa da neodržavanje sastanaka u okviru SSP, čiji je cilj da usmjerava kosovske institucije u pogledu reformi, predstavlja kašnjenje u integraciji proces zemlje.

"Veoma je uznemirujuće ne održavati ove sastanke. Takođe je zabrinjavajuće ako se donese odluka o ukidanju fondova. Ova sredstva su godinama pomagala razvoj zemlje i bez njih nema razvoja. Mi idemo unazad, nema napretka, samo nazadovanje u integracionim procesima", kaže Krasniqi.

Kosovo bez zvanične informacije o mjerama

Prema njenim riječima, ministarka industrije, preduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari trebala je da učestvuje na jednom od sastanaka koji je EU već otkazala.

RSE je kontaktirao službenike ovog ministarstva, ali su rekli da nemaju informacija o tome.

Portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu rekao je za RSE da nema zvaničnog saopštenja o mjerama koje je EU preduzela protiv Kosova.

"I dalje vjerujemo da bi bilo kakva mera protiv Kosova bila nepravedna i varvarska", rekao je on.

Uprkos tome, portparol EU Peter Stano rekao je u srijedu da blok ne isključuje mogućnost da se Kosovo suoči sa drugim mjerama, ako Vlada ove zemlje ne ispuni međunarodne zahtjeve.

Ovi zahtjevi uključuju povlačenje specijalne policije sa sjevera Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom, kao i albanskih gradonačelnika tamošnjih opština.

Ulazak gradonačelnika u opštinske objekte na sjeveru, koje koriste i srpske vlasti, povećao je tenzije na ovim prostorima, koje su kulminirale nasilnim sukobima srpskih demonstranata i NATO vojnika.

Međunarodna zajednica takođe traži od Kosova da organizuje nove izbore na sjeveru, kao i da se vrati dijalogu za normalizaciju odnosa sa Srbijom.

Premijer Kosova Albin Kurti insistira da ne može da "pravi kompromise sa demokratskom republikom" i da su opštinski objekti na sjeveru vlasništvo Kosova.

Izvor: RSE