Varvarska

Nikakvo zvanično obavještenje da je Evropska unija (EU) preduzela sankcije protiv Kosova zbog situacije na sjeveru nije stiglo u Vladu Kosova, saopšteno je iz te institucije u srijedu, 14. juna.

"I dalje vjerujemo da bi bilo kakva mjera protiv Kosova bila nepravedna i varvarska“, rekao je Perparim Kryeziu, portparol Vlade, za Radio Slobodna Evropa.

On je dodao da je "teško opravdati negativne mjere EU prema Kosovu".

"[Evropska unija] u svom najnovijem izvještaju [Kosovo] opisuje u najpozitivnijem svijetlu ikada, kako u borbi protiv kriminala i korupcije, u demokratizaciji, u ekonomskom razvoju, tako i u unapređenju pravnog okvira u skladu sa pravnim tekovinama EU“, rekao je on.

Diplomatski izvori su za Radio Slobodna Evropa 13. juna rekli da je Evropska unija pripremila inicijalne mjere, poput sankcija Kosovu zbog zanemarivanja zahteva za hitnim koracima koji bi doprineli smanjenju tenzija na sjeveru zemlje.

Dok je 14. juna portparol Evropske unije Peter Stano rekao da EU ne isključuje mogućnost da se Kosovo suoči sa drugim mjerama, ukoliko Vlada ove zemlje ne ispuni međunarodne zahteve.

"Postoji niz mjera, odnosno prijedloga za određeni broj mjera. Neke od njih su odmah stupile na snagu. O nekima se još razgovara i zemlje članice će ih postepeno sprovoditi, ako ne dođe do promjene pristupa kosovskih vlasti. Spektar je relativno širok“, rekao je Stano na konferenciji za novinare.

EU i SAD su premijeru Kosova Albinu Kurtiju postavile tri zahtjeva: smirivanje situacije na sejveru, održavanje novih izbora u četiri opštine na sjeveru i povratak dijalogu za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Kurti je u utorak potvrdio da je predstavnicima KVINTA-e (SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija) preneo prijedlog za smanjenje tenzija na sjeveru Kosova te da je isti već proslijedio i Borrellu.

Kurtijev plan od pet tačaka obuhvata identifikaciju, krivično gonjenje i suđenje svim pripadnicima kriminalnih grupa koje su napale policiju, NATO snage i novinare; povlačenje nasilnih trupa sa teritorije Kosova i zabrana krivičnih dela protiv institucija Kosova.

Takođe, u planu se predviđa da Policija Kosova, pripadnici NATO-a i EULEX-a obave zajedničku bezbjednosnu procjenu, da garantuju bezbjedno okruženje za sve, a da Vlada Kosova - u koordinaciji sa svim akterima - raspiše vanredne izbore u četiri opštine na sjeveru.

Kurti je takođe predložio povratak dijalogu uz posredovanje Brisela i sastancima na visokom nivou koji bi bili održani već ove nedjelje.

Tenzije na sjeveru Kosova, naseljenom većinom srpskom zajednicom, porasle su 26. maja, kada je policija pomogla albanskim predsjednicima opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić da se, uprkos otporu lokalnog stanovništva, smjeste u opštinske objekte.

Ovi gradonačelnici su izabrani na vanrednim lokalnim izborima 23. aprila, glasanjem koje su lokalne srpske stranke i stanovništvo bojkotovali.