Nakon sjednice EP

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani istakla je da joj na sjednici Evropskog parlamenta nisu pomenute sankcije za Kosovo zbog situacije na sjeveru, prenosi Klan Kosova.

"Evropski parlament je institucija koja decenijama podržava Kosovo. To je bila prva institucija koja je otvorila vrata predsjedniku Rugovi, kada se naš glas nije čuo", navela je Osmani.

Ona je dodala da su zahtjevi Kosova saglasni sa zahtjevima saveznika.

“Što se tiče međunarodnih zahteva, samo da ponovim, blizu smo. Mnogi naši zahtjevi, kao što je vladavina prava, ujedno su i njihovi zahtjevi. Dakle, to su zajednički zahtjevi, dogovor je da treba da postoji vladavina prava", rekla je Osmani.

Ona je ponovila da postoji volja da izbori na sjeveru budu raspisani.

“Izbore organizuje CIK, onda predsjednik raspisuje izbore, postoje dvije zakonske mogućnosti i prva zavisi od političke volje aktuelnih predsjednika opština, mogućnost da podnesu ostavku je njhov lični izbor, u koji se ne miješam. Ali mislim da je to mnogo demokratskije i da obezbjeđuje učešće Srba na novim izborima", rekla je Osmani.

Podsjetimo, portparol EU Peter Stano izjavio je danas na konferenciji za medije da Brisel uvodi mjere protiv Kosova, i da su neke odmah primjenjene, ali i da se o sljedećim koracima i dodatnim mjerama raspravlja.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova