Niko se više ne šali

Međunarodna zajednica mogla bi već ove sedmice da počne sa primjenom sakcija prema Vladi Kosova i premijeru Albinu Kurtiju, pošto je vlast na Kosovu odbila da se usaglasi sa međunarodnim partnerima po pitanju sjevera Kosova, navode diplomatski izvori koji su uključeni u pregovarački proces, piše Albanian post.

"Tačka u kojoj se svi u međunarodnoj zajednici slažu je da Kurti, ako se ne usaglasi, treba da bude izolovan", rekao je izvor Albanian posta.

Isti izvor navodi da je procs sankcionisanja Kosova i premijera već započet.

"Najvjerovatnije će u roku od nekoliko sedmica Kurtijeva jedina međunarodna aktivnost biti učešće na stolovima koje organizuju evropske nevladine organizacije, mada će i to biti značajno smanjeno", kaže izvor.

Dodaje da će Kurti biti uključen samo u pitanja dijaloga.

"Njegove jedine međunarodne aktivnosti biće samo one vezane za pitanja dijaloga u Briselu, ili u Berlinu i Parizu. Svaki drugi suštinski međunarodni kontakt sa Kurtijem biće sveden isključivo na pitanja vezana za dijalog. Kurti dobro zna šta se od njega očekuje", pojašnjava izvor Alabanian posta.

Američki državni sekretar Antony Blinken i visoki predstavnik Evropske unije Josep Borell su u odvojenim izjavama rekli da će nesprovođenje zahtjeva međunarodne zajednice imati posledice u odnosima Kosova sa međunarodnom zajednicom.

"U slučaju eskalacije situacije na terenu nisu isključene ni druge oštrije mjere. Opet, moramo jasno reći: niko se više ne šali", kaže isti izvor, pozivajući se na izjave zvaničnika međunarodne zajednice.

Kako navodi, međunarodna zajednica ne vidi samo Kurtija kao isključivog krivca. Situacija na sjeveru je rezultat niza pogrešnih odluka, "uključujući i odluku Beograda da bojkotuje izbore, uprkos Ohridskom sporazumu od 18. marta 2023".

Posljednja tačka Ohridskog sporazuma daje pravo međunarodnoj zajednici da preduzme određene mjere, kao kaznu za nedostatak konstruktivnosti i spremnosti da se ispune obaveze koje proizilaze iz osnovnog sporazuma.

"Takođe neka nema sumnje, da će u slučaju eskalacije situacije na terenu, ministri EU preporučiti odlaganje datuma za viznu liberalizaciju za građane Kosova. Ta odluka će se u potpunosti zasnivati na tehničkim detaljima, povećanoj opštoj nesigurnosti, povećanom riziku za migraciju, itd, ali, bez obzira na zvanično opravdanje, u svojoj suštini to će biti kazna za Kosovo", navodi izvor Albanian posta.

Kako isti sagovornik ističe kazne za Kosovo bi mogle da budu širokog spektra.

"Toga bi trebalo da budu svijesni oni koji su na vlasti. Jedna od mogućih kaznena mjera jeste i slabljenje suvereniteta Kosova na sjeveru. Nažalost, kako se stvari odvijaju, komandant Kfora bi vrlo brzo mogao imati neophodnu političku podršku da u potpunosti ostvari svoja široka ovlašćenja. Sjever Kosova može da se pretvori u mini-republiku Kfora", kaže izvor Albanian posta.

Ističe da bi u slučaju produžavanja tenzija, međunarodna zajednica mogla da uzme u obzir posebnost sjevera Kosova.

"Kao posebnog regiona, kako u etničkom tako i u geografskom smislu. Ako situacija napreduje ka ovoj tački, to se neće dogoditi kao rezultat bilo kakve zavjere ili tajne agende, na šta aludiraju predstavnici vlasti na Kosovu, već isključivo kao rezultat jednostranih i nepromišljenih Kurtijevih odluka", navodi izvor.

Što se tiče eventualnog "rušenja" vlade Kosova, izvor Albanian Posta kaže da "niko nema tajne planove da ruši Kurtija ili Vučića".

Izvor: Kosovo Online/Albanian post