Mišljenje analitičara

Politički analitičari sa Kosova ocjenjuju da je formiranje Zajednice srpskih opština ključ za oporavak odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom.

Ipak smatraju da ZSO ne može da se formira brzo i da je potrebno puno truda uložiti kako bi se to uradilo na adekvatan način.

Univerzitetski profesor Dritero Arifi rekao je za Ekonomiju onlajn da se oporavak odnosa sa Amerikom i EU može postići samo formiranjem ZSO za šta je potrebna politička volja.

"Ovo je glavni problem Kosova, drugi problemi su posljedice. Ispunjavanje obaveza Kosova zavisi od političke elite. Dakle, ako ima volje, Kosovo će rešiti sve probleme koje ima, posebno sa SAD i EU“, rekao je on.

On je naglasio da Srbi na Kosovu imaju najviša prava u Evropi i da ih, kako tvrdi, zloupotrebljavaju.

"Apsolutno, to je glavni problem, jer nema manjine u EU koja ima sva ta prava i zloupotrebljava ih", rekao je Arifi, ističući da Kosovo najviše prava daje manjinama od svih zemalja EU.

Politički analitičar Arbon Sadiku upozorava da je došlo do kraha međunarodnih odnosa između Kosova i Sjedinjenih Američkih Država.

"Tačno je da smo imali slom u međunarodnim odnosima između Kosova i Sjedinjenih Američkih Država, zbog činjenice da je Kosovo u nekom obliku izigralo poverenje koje su SAD dale zdravo za gotovo i kao šablon, koji će se primjenjivati bez obzira na naše unutrašnje akcije koje se odražavaju na spoljnu politiku i međunarodnu politiku", rekao je Sadiku.

Smatra da oporavak odnosa SAD i Kosova ne može odmah vratiti odnose na pređašnji nivo, ali da je neophodno što prije ispuniti zahtjeve međunarodne zajednice kako bi se sprečila veća šteta.

"Praktično, mislim da će Kurti teško da se oporavi i odmah dobije povjerenje SAD, ali u slučaju da se postigne dogovor, smatram da bar Kosovo neće biti toliko oštećeno", rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online