Policija na prilazima opštinskim zgradama

Na sjeveru Kosova trenutno je mirno, a policija vozilima blokira prilaze zgradama opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, piše agencija Beta.

Na prijelazima Jarinje i Brnjak u subotu 27. maja nema blokada, gužvi i zastoja, a putnički i teretni promet odvijaju se bez problema.

Gužve je bilo noćas zbog građana Kosova koji su se vraćali iz Beograda sa skupa "Srbija nade".

Uobičajena procedura odvija se i za teretni promet koji je u petak 26. maja bio u prekidu, jer kosovska policija nije dozvoljavala kamionima prolaz zbog, kako je saopštila, sigurnosnih razloga.

Dan ranije došlo je do sukoba Policije Kosova i lokalnog stanovništva u opštinama na sjeveru Kosova sa srpskom većinom.

Naime, policija je asistirala novim gradonačelnicima albanske nacionalnosti Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka da uđu u kancelarije, čemu su se usprotivile grupe lokalnih Srba. Bačen je suzavac i šok bombe, a na policiju je bačeno kamenje. Novi gradonačelnici su nakon intervencije policije ušli u svoje prostorije.

Gradonačelnici su izabrani na izborima u aprilu 2023, koje je najveća partija Srba, Srpska lista, uz podršku zvaničnog Beograda, bojkotovala.

Poslije incidenata na sjeveru Kosova, predsjednik Srbije naredio je borbenu gotovost i razmještanje Vojske Srbije ka granici sa Kosovom, čiju nezavisnost vlasti u Srbiji ne priznaju. Vlasti Kosova su za nemire okrivile srpske "kriminalne i nelegalne strukture".

Poteze kosovskih vlasti u opštinama na sjeveru osudio je američki državni sekretar Antony Blinken, koji je pozvao kosovskog premijera Albina Kurtija da odmah prekine "nasilne mjere i ponovo se fokusira na dijalog koji vodi EU."

Poteze je osudila i Evropska unija iz koje su poručili da neće više prihvatati provokativne poteze.