Poslanik LDK-a

Poslanik Demokratskog saveza Kosova (LDK) Armend Zemaj ocjenio je da bi situacija na sjeveru Kosova, zbog izbora novih gradonačelnika, mogla da ima posljedice, okrivljujući vladu zbog načina na koji je upravljala tom situacijom, jer je, kaže, trebalo da bude pažljivija prema zahtjevima međunarodne zajednice.

"Slikovito, to bi se posmatralo kao dinamičan napredak, ali moglo bi da bude posljedica. Sve što je dozvoljeno da se razvija u ovom obliku, što se desilo od registarskih tablica i uloge vlasti, i demagogije koja je korišćena zarad patriotizma, bez slušanja međunarodne zajednice... onda je na njih pala obaveza da sprovode zakon", rekao je Zemaj na RTV Dukađini.

Prema njegovim riječima, za izbor novih gradonačelnika na severu nije dovoljno samo tehničko ili pravno pitanje, već bi važnu ulogu trebalo da imaju politički i "narodni" deo, odnosno građani.

Zemaj je naveo i da se premijeru Albinu Kurtiju ne može verovati u vezi sa dijalogom Kosova i Srbije.

Optužio je Kurtija da je u dijalogu prekršio sva svoja načela iz prošlosti i naglasio da mu je zamerio jezik mržnje koji je stalno koristio za političke protivnike.

"Imam argumente da je Kurti nepouzdan u ovom procesu, izgubio je kredibilitet kada je prekršio principe, prije nego što je ušao u proces dijaloga. Godinama je napadao govorom mržnje, napravio je polarizaciju među građanima da je onaj ko pregovara sa Vučićem - izdajnik i postao je dio izdaje. Srbija nije platila ratnu odštetu, nestali nisu pronađeni, a na kraju pravi zločinci nisu kažnjeni“, rekao je Zemaj.

Dodao je da je Kurti, čak i kada je pristao da bude dio dijaloga, "upao u zamke predsjednika Srbije".

Optužio je premijera i za narušavanje međunarodnih odnosa.

"Još kada su došli na vlast govorili su da dijalog nije prioritet, a dvije godine prioritet je dijalog, jer se ekonomski dio uopšte ne vidi. Treći je odnos koji je izgradio u dijalogu, povlačeći pogrešne poteze, igrajući igru Vučića i onih koji su malo manje naklonjeni Kosovu, dovodeći nas u krize zbog kidanja odnosa ili skretanja sa evropskog puta", naveo je Zemaj.

Prema njegovim riječima, Kurti je prihvatio sve dosadašnje dogovore i povećao samoupravu i status Srpske pravoslavne crkve.

Izvor: Kosovo Online/Dukadjini