Politički analitičar

Politički analitičar Yll Hoxha smatra da bi gradonačelnici četiri opštine na sjeveru Kosova, koji su nedavno izabrani, trebalo da podnesu ostavku, kako bi otvorili mogućnosti za političko rješenje.

Hoxha je za RTV Dukađini rekao da Kosovo ne treba da pokušava da dominira srpskom manjinom na sjeveru, već kaže da rješenje treba da bude postignuto Ohridskim sporazumom.

"Neozbiljno je da na ovim rezultatima, pravimo neke institucije. Kosovo ne treba da teži dominaciji manjine nad većinom... Ovi gradonačelnici treba da podnesu ostavku, da ustupe mjesto političkom rješenju koje bi došlo sa Ohridskim sporazumom", rekao je on.

Hoxha ocjenjuje da su premijer Albin Kurti i međunarodna zajednica pokazali nesposobnost da predvide događaje, poput bojkota izbora od strane Srba.

"Apsolutno, Kurti, međunarodni posrednici, pokazali su nesposobnost da predvide događaj od suštinskog značaja za mir, onaj koji su pokušali da zadrže u Ohridu. Ohridski sporazum, koji je trebalo da riješi veliki problem između Kosova i Srbije, ne rješava suštinski problem neučešća Srba na izborima, a na to se upozoravalo", rekao je Hoxha.

Izvor: Kosovo Online/RTV Dukađini