Kosovo i Srbija

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriel Escobar ocijenio je da je "ogromno postignuće dogovor o normalizaciji odnosa" Beograda i Prištine i da taj sporazum predstavlja "istorjiski iskorak" u razvoju odnosa Srbije i Kosova.

Eskobar je u intervjuu agenciji Mina kazao da "ne vidi razloga" zašto se dogovor oko preostalih pitanja ne bi mogao završiti do kraja ljeta, prenosi Beta.

Kod Srbije, kako je naveo, postoje određeni elementi koji moraju biti ispunjeni u pogledu priznavanja registarskih oznaka za automobile, ličnih karata i još nekih stvari.

"I od Kosova se očekuje da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom. Izvinjavam se, to nije očekivanje. To je obaveza", kazao je Eskobar.

On je rekao da Sjedinjene Države žele da se ti procesi odvijaju što je brže moguće.

"Ne vidim razlog zašto se to ne bi moglo završiti do kraja ljeta", naveo je Eskobar.

Podsjetio je da je sporazum dvije strane pravno obavezujući, te da se sada postavlja pitanje kako da se u potpunosti implementira.

Escobar je naveo da je optimističan da će se stići do cilja, kao i da vjeruje da predsjednik Srbije i premijer Kosova, Aleksandar Vučić i Albin Kurti, "mogu pokazati političku hrabrost neophodnu da se učine pravi koraci".

Kosovo i Srbija su 27. februara u Briselu postigli Sporazum o normalizaciji odnosa, dok su 18. marta postigli dogovor u Ohridu o Aneksu za njegovu primjenu.

"Ruski utjecaj u Crnoj Gori"
Escobar je, također, upozorio da postoji "opasnost od miješanja Rusije" u parlamentarne izbore u Crnoj Gori, zakazane za 11. juni.

On je rekao da je "ta opasnost oduvijek postojala čak i na izborima u SAD".

"Budite uvjereni da će pokušati da iskoriste sve razlike i sve ustaljene metode - botove i dezinformacije u pokušajima da skrenu Crnu Goru sa njenog evropskog puta. Zato brinem oko izbora ne samo u Crnoj Gori već i u regionu", rekao je Escobar.

Prema njegovim rečima, građani Crne Gore su na prethodnim izborima birali jedini stvarni put koji je pred Crnom Gorom - evroatlantske integracije.

Escobar je uvjeren da će građani Crne Gore i na predstojećim izborima, prilikom odabira vlade, biti u stanju da identifikuju dezinformacije i da donose odluke koje su u skladu sa njihovim vrijednostima i težnjama.

Escobar je u više navrata ukazivao da crnogorski politički akteri treba da ostave usko-partijske interese po strani i da se fokusiraju na teme koje su bitne građanima, poput ekonomije i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Upitan da li je kod njih vidio napredak u tom smjeru, odgovorio je da je strateška vizija, koju je u svom inauguracionom govoru predočio novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, u potpunosti u skladu sa tim vrijednostima.

Milatović je u subotu, prilikom zvaničnog stupanja na dužnost predsednika Crne Gore, saopćio da dobrosusjedski odnosi, NATO i EU, ostaju tri ključna vanjsko-politička stuba njegove politike.