Zamjenica premijera

Zamjenica premijera Emilija Redžepi je izjavila da je odgovornost na potpisnike sporazuma da sprovedu sve dogovore procesu dijaloga Kosova i Srbije. Ona je u emisiji Razgovor na RTK2 rekla da premijer Albin Kurti ulaže svoj maksimum da sprovede ono što je potpisano, kako bi se, kao je navela, normalizovali odnosi sa Srbijom.

Nakon što je Upravljački tim predstavio Nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, koji su kosovske vlasti odbacile, Vlada Kosova je započela izradu svoje verzije Asocijacije. To je potvrdila potpredsjednica Vlade Emilija Redžepi koja je istakla da bi Kosovo platilo visoku cijenu prihvatanjem izvršnih ovlašćenja za ZSO.

“Nemate pravo i ne možete zaustaviti jedan narod koji živi na Kosovu, ko god on bio, gdje god on živeo, da se integriše u svoje sredine, u svoje institucije, ali davati mu pravo da u oviru te države ima svoju državu pod pokroviteljstvom neke druge države, mislim da nas ta izvršna vlast može koštati, ko što Republika Srpska košta Bosnu i Hercegovinu”, izjavila je Redžepi.

Vicepremijerka Kosova navodi da proces razgovora sa Srbijom isuviše dugo traje, dodajući da stagnacija razgovora ne treba jer su obe strane, ali i građani umorni od toga. U priznanje Srbije ne vjeruje.

“Ali je manje bitno za mene zato što je Kosovo nezavisna država još od 2008 godine. Da li je Srbija priznala ili ne apsolutno nije bitno. Za našu Vladu jeste bitno, za našeg premijera jeste bitno, ali niko vam ne može osporiti da ste nezavisna i samostalna država”, dodala je Redžepi.

Gošća Razgovora navodi da razgovore u Briselu dodatno otežava situacija na sjeveru, navodeći da su tamošnji Srbi pod konstantnim pritiskom obe strane.

“Srpsko stanovništvo je tamo više okrenuto ka Republici Srbiji ka Beogradu i oni su očekivali da će se u Briselu razgovarati i o lokalnim izborima, to se nije dogodilo tako da su ostavljeni sa strane, a uz to nisu uzeli učešće na izborima, malo je konfuzna situacija povodom ovoga”, rekla je Emilija Redžepi.

Potpredsjenica Vlade za pitanja nevećinskih zajednica Emilija Redžepi poziva Srbe sa sjevera da vjeruju kosovskim instutucijama, jer kako navodi institucije nisu ni albanske ni srpske već građanske. Očekuje da će preuzimanje dužnosti novih gradonačenika proteći bez problema, ističući da je potrebno strvoriti ambijent za sve građane kako bi bili afirmativni dio stvaranja normalnih institucija i procesa integracija.