Analitičari

Bilal Sherifi iz Socijaldemokratske inicijative smatra da je svaki sastanak u Briselu guranje ka realizaciji sporazuma za formiranje Zajednice srpskih opština, dok analitičar Nexhmedin Spahiu kaže da se preko Zajednice opština srpskom većinom pokušava afirmacija priznanja, odnosno da Kosovo preko Zajednice pokušava da "kupi" priznanje nezavisnosti od Srbije, prenosi Dukađini.

Sherifi kaže da će se pritisci nastaviti te da je svaki sastanak u Briselu guranje ka realizaciji sporazuma za Zajednicu koju je, kako dodaje, premijer Albin Kurti već prihvatio.

"Petković i Bislimi ništa ne rade nego pokušavaju da se dogovore oko nekih detalja koje su prethodno dogovorili. Ne očekujem ništa novo od sastanka. Ovo je potpuni mrak, veoma visok standard koji je postigla ova vlast u smislu netransparentnosti", kazao je Sherifi.

Kako navodi, ne može se suditi ono o čemu se danas razgovara, šta se može postići, a šta ne, jer razgovori uglavnom nisu transparentni.

Što se tiče hrvatskog modela za Zajednicu, Sherifi sumnja da se tako nešto može dogoditi na Kosovu.

"Taj model nije rezultat pregovora Kosova i Srbije, on je rezultat vojne operacije, dok bilo koji model Zajednice za koji se tvrdi da se postiže pregovorima ne može ličiti na Zajednicu koja je nastala kao rezultat vojne operacije", kaže.

Ističe da je Albin Kurti došao do tog nivoa da prihvata nacrt, umjesto da njegova Vlada podnese nacrt, što bi doprinelo mnogo boljoj poziciji Kosova.

"Mandat Vučiću da izradi nacrt koji je u okviru Ustava Kosova, to je totalna devijacija, to je nazadovanje. Ne radi se više ništa da se izbjegne, sve se radi da se javno mnjenje iscrpi strategijom iscrpljivanja. Dug, naporan, mukotrpan proces se u diplomatiji naziva teorijom iscrpljenosti", rekao je dodajući da Kurti nema drugog izbora, nego ili da prihvati Zajednicu ili da preda mandat.

Smatra da će vlada Albina Kurtija, kako bi se oslobodila velikog međunarodnog pritiska, prihvatiti Zajednicu sa izvršnim ovlašćenjima.

Analitičar Nexhmedin Spahiu naglašava da se sa Srbijom pregovara o priznanju te da se kroz Zajednicu Kosovo trudi da afirmiše priznanje od Srbije.

"Ovo je jeftino, preko Zajednice pokušavamo da otkupimo priznanje i ne može se odrediti za koliko ćete ga kupiti. Francusko-njemački plan ima de jure i de fakto priznanje, ali priznanje ne znači da dolazi samo putem vladine note, može se i prećutati, što može doći preko ambasada. Mi smo u pogodbi sa Srbijom", rekao je Spahiu.

Izvor: Kosovo online/Dukađini