Porez na imovinu

Izvršni direktor Asocijacije kosovskih opština Sazan Ibrahimi izjavio je da je razgovor premijera Albina Kurtija sa predstavnicima lokalnih samouprava uslijedio na iniciajtivu te organizacije, kako bi se pronašla rješenja za pitanja sa kojima se opštine već dugo suočavaju, prenosi Teve 1.

“Zahtjev Asocijacije kosovskih opština je bio da se sastanemo sa premijerom i ministrima, kako bismo razgovarali, ali ne samo to, jer o problemima razgovaramo skoro godinu dana, već da nalazimo rješenja za neke probleme i brige sa kojima se opštine već duže vreme suočavaju“, rekao je Ibrahimi.

On je istakao da je Vlada Kosova odlučivala o nekim pitanjima koja se tiču opština, bez konsultacija sa njihovim predstavnicima.

"Pod jedan, to je pitanje poreza na imovinu, zatim i četvrti grant koji tražimo skoro više od dvije godine. Drugi problem je drastična intervencija u nadležnosti opština, tendencija centralizacije ili preuzimanja nadležnosti sa lokalnog na centralni nivo. Tu su i problemi u vezi sa opštinskom imovinom koja je nekada vraćena, a zatim pod rukovodstvom ove vlade, u nekoliko slučajeva je oduzeta od opština, bez ikakvih konsultacija“, rekao je Ibrahimi.

Dodao je da izmjenama zakonskih procedura, opštine mogu da ostanu uskraćene za sredstva iz budžeta, te ocijenio da vlada posmatra opštine kao da su fizička lica.

“Hajde da imamo iskrenu saradnju sa lokalnim nivoom, a ne da donosimo odluke u zgradama vlade, u konsultaciji sa tehničkim grupama, bez ikakvih konsultacija sa opštinama“, ponovio je Ibrahimi.

Govoreći o Zakonu o porezu na imovinu, on je rekao da je taj akt tajno menjan, bez konsultacija sa gradonačelnicima.

“Ministar Murati je naglasio da je konsultovao tehničku grupu, ali su ovim izmenama budžeti opština pogođeni, za desetine miliona eura“, rekao je Ibrahimi.