Izaslanik EU za dijalog

Portal Reporteri objavio je danas da je izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak demantovao da je iz Brisela stigao zahtjev da novoizabrani gradonačelnici u četiri opštine na sjeveru ne preuzmu funkcije.

Ne navodeći tačno Lajčakovu izjavu, Reporteri tvrdi da je on to izjavio nakon sastanka sa premijerom Albinom Kurtijem u Prištini.

Kurtijev politički savetnik Jeton Zulfaj izjavio je prošle nedjelje, poslije sastanka u Briselu na visokom političkom nivou, da su posrednici u dijalogu tražili da se ponište mandati na sjeveru i da novoizabrani gradonačelnici ne polože zakletvu.

Evropski posrednik je poslije razgovora sa Kurtijem otišao i na sjever Kosova, gde je najpre imao sastanak sa gradonačelnikom Južne Mitrovice Bedrijem Hamzom, a zatim je pješke prešao most na Ibru i otišao u Sjevernu Mitrovicu.

Lajčak je naveo da most na Ibru ne može da se otvori bez saglasnosti obe strane i da je to pitanje koje treba riješiti u dijalogu u Briselu.

On je najavio i da će u ponedjeljak, 15. maja, u sjedištu EU biti održan sastanak na nivou glavnih pregovarača Petra Petkovića i Besnika Bislimija.

"Bio sam danas u Prištini i razgovarao sa premijerom Kurtijem i zamjenikom Bisilimijem o putu normalizacije, poslije sastanka 2. maja. Važno je da imamo potpuno razumijevanje koraka i važne diskusije o svim aspektima. Isti razgovor imaću sutra u Beogradu, a u ponedjeljak u Briselu sastaću se sa pregovaračima obe strane. Imamo sporazum, imamo aneks i potrebne su nam jasne ideje za naredne korake. Imali smo intenzivne i veoma važne razgovore sa premijerom Kurtijem", poručio je Lajčak.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri