Predsjednik Skupštine

Predsjednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca rekao je da po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština postoji mnogo oprečnih stavova između Kosova i Srbije, ali da je prvi korak u tom procesu povratak Srba u institucije, prenosi Gazeta Express.

Kako je naveo, ono što je Kosovo u mogućnosti da uradi za uspostavljanje "mehanizma bez izvršnih ovlašćenja", za Srbiju je neprihvatljivo.

"Pošto je Srbija toliko hegemonistička i u koordinatama, da kažemo, kleronacionalizma Miloševićevog vremena 90-ih godina, ne očekujem rješenje u smislu dogovora sa Srbijom. Dogovor sa Srbijom biće sklopljen kada se Srbija promjeni, a ne sa ovom sadašnjom Srbijom", rekao je Konjufca.

Konjufca dodaje da je "rad Upravljačkog tima za izradu nacrta Statuta ZSO bio u skladu sa interesima Srbije".

"Srpska strana je predstavila ZSO kao Republiku Srpsku na Kosovu, dobro je što je tim koji je radio nacrt Statuta otpušten", naveo je Konjufca.

Istakao je da osnivanje ZSO ne može da se riješi bez povratka Srba u institucije.

"Bez povratka Srba u institucije, proces se ne može nastaviti u smislu dijaloga, pregovora i uslova koje sada postavljaju za Zajednicu. Stav Kvinte je bio vrlo jasan, prihvatanje kosovskih institucija, povratak kosovskim institucijama, prihvatanje ustavnog okvira u kome Kosovo funkcioniše i onda idemo na druge korake", naglašava Konjufca.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express