Potpredsjednik LDK

Potpredsjednik LDK Lutfi Haziri je pred sastanak 2. maja u Briselu rekao da je Kurti prihvatio ZSO sa izvršnim ovlašćenjima i da je ovo prelaženje crvenih linija, jer se rizikuje unutrašnju podjelu Kosova, prenosi Reporteri.

„Albin Kurti je prihvatio ZSO i, nažalost, izašao je iz okvira sporazuma iz 2013. godine i ovo je prelaženje crvenih linija koje rizikuje da Kosovo definitivno ide ka unutrašnjoj podjeli. Kurti je prihvatio da ZSO ima izvršna ovlašćenja i ovo je samo kupovanje vremena sa njegove strane i prodavanje magle narodu Kosova“, rekao je Haziri za FrontOnline.

On je optužio Kurtijevu vladu da nije uspela da izmeni sastav radne grupe za pisanje nacrta statuta ZSO-a, u skladu sa izmenjenim okolnostima.

„Moramo da vidimo šta je uradila radna grupa koju ova Vlada nije uspela da sastavi i da vidimo zašto je ovaj tim angažovan. Nije bitan sastav, ali vlada hoće nešto drugačije. Pustio je ovaj slučaj pokušavajući da prikrije Ohridski sporazum koji je amandman na sporazume iz 2013. i 2015. za koji polovina Vlade kaže da u njemu nema ZSO, a druga polovina da ima“, dodao je Haziri.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri