Šta je tu vanredno?

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla poručio je sinoć, u intervjuu za RTK, da niko neće moći da spreči nove gradonačelnike opština na sjeveru Kosova da idu na njihova radna mjesta.

"Od trenutka kada se proglase konačni rezultati, oni su legitimni gradonačelnici opština i sigurno će ići na svoje radno mjesto, upravljaće opštinama i sigurno će imati uspjehe, ali i neuspjehe, kao što ima svako opštinsko rukovodstvo širom Kosova. Ne znam zašto je ovo kontroverzno", rekao je Sveçla.

Na pitanje da li će albanski gradonačelnici, izabrani u nedjelju da upravljaju sjevernim opštinama koje su većinski naseljene Srbima, imati pomoć policije za odlazak na radna mjesta, on je objasnio da je policija uvijek svuda pomagala kada je bilo problema, čak i u slučajevima sa manjim problemima.

"Apsolutno, snage bezbjednosti su tu da obezbjede svakog građanina, a posebno institucije Kosova. Šta je tu vanredno? Kad god su gradonačelnici opština imali problem, policija im je bila na raspolaganju. I za vrlo male probleme, pa i za tezge na ulici, policija pruža podršku opštinskim institucijama, a da ne govorimo o gradonačelnicima", naveo je Sveçla.

Tvrdi da policija radi svoj posao na sjeveru "više nego ikad i bolje nego ikad".

"Zbog toga imamo manje incidenata i jači osjećaj sigurnosti", dodao je Sveçla.

Prema njegovoj ocjeni, na sjeveru se prešlo sa "građanskog na kriminalni otpor".

"Svjedoci smo da su naši građani srpske nacionalnosti u velikoj mjeri odbijali da idu na barikade. Ranije su na barikadama bili žene, muškarci i djeca, dok su na posljednjim barikadama bile samo plaćene strukture", tvrdi Sveçla.

Poručio je da će Kosovo odgovoriti na "sve prijetnje koje dolaze iz Srbije i od kriminalnih grupa Milana Rodoičića", poslije nedjeljnih izbora u sjevernim opštinama.

U vezi sa tim izborima, naveo je da su postojale "pretnje i ucjene iz Srbije", i da je u blizini biračkih mjesta bilo ljudi koji su posmatrali proces i "gledali da li će neki Srbin izaći da glasa".

Kazao je da su te osobe već poznate organima reda na Kosovu i da će biti privedene pravdi.

Takođe je poručio da nijedan bivši policajac koji je skinuo uniformu ne može da se vrati u službu.

Na konkurs za prijem u policiju, dodao je, mogu da se prijave sve osobe koje su mlađe od 30 godina i koje nemaju kriminalnu prošlost.

Izvor: RTK