Izvestilac za Kosovo u EP

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola von Cramon oglasila se povodom jučerašnjih vanrednih izbora na sjeveru Kosova i istakla da navodno "zastrašivanje“ političkih oponenata mora prestati, ali i da se ZSO mora uspostaviti što prije.

Ona je navela da su izbori za gradonačelnike i dva izbora za skupštinu opština koji su održani u nedjelju, 23. aprila, u opštinama Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Sjeverna Mitrovica bili su u skladu sa kosovskim pravnim okvirom.

Potom je istakla žaljenje zbog odsustva srpskih političkih predstavnika i osudila navodno "zastrašivanje“ drugih kandidata.

"Međutim, duboko žalim što je glavna politička snaga na sjeveru Kosova, Srpska lista, odbila da učestvuje na ovim izborima i najoštrije osuđujem zastrašivanje svih onih koji su želeli da se kandiduju ili glasaju u nedelju“, napisala je von Cramon u saopštenju.

Navodi da je bojkot naređen od strane srpske vlasti u Beogradu i da je takvo ponašanje neprihvatljivo.

"Poslije jednog odlaganja izbora, bojkot koji je orkestriran od strane srpske Vlade u Beogradu, kao i zastrašivanje opozicionih srpskih političkih lidera, neprihvatljivi su i protivni su demokratskim standardima. Retorika koja dolazi sa najviših instanci u Srbiji prema kosovskim zvaničnicima je žalosna i mora prestati“, nastavlja ona.

Ocjenjuje da je sada vreme da se Srbi vrate u institucije i navodi da će EU raditi na formiranju ZSO.

"Trenutni institucionalni i bezbjednosni vakuum mora da se riješi u dijalogu sa lokalnim stanovništvom na sjeveru Kosova. Sada bi trebalo olakšati trajni povratak kosovskih Srba u institucije i Vlada Kosova to omogućiti. Rad na uspostavljanju ZSO treba da se završi što prije, pošto će EU blisko sarađivati sa svim relevantnim stranama na ponovnom uspostavljanju bezbjednosti i normalnog života za sve građane u ovim opštinama“, zaključuje ona.

Tom prilikom, pohvalila je Policiju Kosova, Euleks i Kfor na pružanju sigurnosti.

Izvor: Kosovo Online