Izbori na sjeveru Kosova

Poslanik Demokratskog saveza Kosova (LDK) Armend Zemaj ocjenio je za Gazetu Blic, da je situacija u vezi sa izborima na sjeveru Kosova posljedica koja je ostala od prošle godine, i pitanja tablica, a da vlada sada odgovornost prebacuje na CIK, dodajući da situacija "neće proći bez posljedica i nije lako izvodljiva".

"Bahatost ove vlade u upravljanju situacijom, posebno u sjevernom dijelu Kosova od početka mandata, problematična je sama po sebi, ali i po ustavnosti i zakonitosti na cijeloj teritoriji Kosova. Problem tablica je ostavio posljedice, poigravanjem sa međunarodnim partnerima, koje vlada nije slušala, odlaganjem izbora, odustajanjem čelnih ljudi da budu gradonačelnici, a sada prebacivanjem odgovornosti u ruke CIK-a, vlada pokušava da pokrije probleme, napade, pokušaje destabilizacije sjevera i način bavljenja tim dijelom u dijalogu sa Srbijom, odnosno poslije Ohridskog sporazuma", rekao je Zemaj.

Kako kaže, situacija "izgleda da neće proći bez posljedica i njom nije lako upravljati".

"U tom kontekstu, podržavamo vladu da u tom dijelu ostvaruje suverenitet i zakonitost, ali ne možemo ostati inertni na netransparentnost o tome kakvih problema ima u tom dijelu Kosova", kaže Zemaj.

Kako je rekao, suština problema sa sjeverom nisu izbori, već što u tom dijelu ne postoji stabilna vlast institucija Kosova.

Vlada, kaže, tvrdi suprotno, ali je za njega to populizam.

"Vlada je rekla suprotno, da nikada od rata nije bilo više legaliteta nego sada, i u prenesenom smislu, sve ono sa dopisima, koje smo pomenuli preko CIK-a, pokazuje nesposobnost vlasti da se bavi problemom koji se tamo dešava", ocjenjuje Zemaj.

Dodaje da je Kosovo moralo da se pripremi za drugačiju situaciju, poslije ostavki Srba na sjeveru, jer sada nema transparentnost o situaciji, tako da ne vidi rješenje, ali napominje da je važno partnerstvo i uticaj međunarodne zajednice, primjećujući da je došlo "do promjene jezika država Kvinte".

Prema njegovim riječima, "bez rasprave o uticaju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na sjeveru ne može se ići napred", i doći će samo do destabilizacije, jer je, kaže, "Srbija agresor, a Kurti kao premijer stavlja vladu u zamku".

Izvor: Kosovo Online/Gazetablic