Specijalni sud

Bivši portparol OVK Jakup Krasniqi rekao je danas u Hagu da se osjeća "ukaljanim" optužnicom Specijalnog suda za ratne zločine, prenosi Koha.

Krasniqi je u okviru uvodne riječi svoje odbrane optužbu za progon članova Demokratskog saveza Kosova opisao kao apsurdnu.

"Apsurdno je biti optužen za progon članova LDK, kada sam i sam bio član ove stranke", rekao je Krasniqi i dodao da su i članovi njegove porodice bili članovi te stranke.

Krasniqi je naveo da je njegova uloga kao portparola OVK bila da tu organizaciju predstavi kao dobro organizovanu strukturu.

"Optužnica Specijalnog suda za ratne zločine me je više povredila od zatvora i torture iz Srbije“, rekao je Krasniqi.

Krasniqi je zamolio Tužilaštvo da „ne dozvoli korišćenje poslijeratnih razmišljanja o vremenu rata" i dodao da je čitav svoj život svjedočio "nasilju i diskriminaciji koje je Srbi sprovodili nad Albancima".

"Čitav život svjedočio sam genocidnom ponašanju Srbije. Jugoslovenska propaganda o bratstvu i jedinstvu prikriva pakao i nasilje koje su trpeli kosovski Albanci. Ne stidim se da sam plakao kada sam video sve pobijene članove porodice Jashari iz Prekaza", rekao je Krasniqi.

Krasniqi je govorio o svom djetinjstvu, stanju na Kosovu za vrijeme komunizma, školovanju i naporima da se izbori za svoja prva i prava svog naroda. Govorio je o svojim revolucionarnim idejama i protestima Albanaca za slobodu, kao i zatvorskim i sudskim kaznama na koje je osuđen od strane Srbije.

Krasniqi je naglasio da su "povode za rat i napade smišljali Srbi sa namjerom da okrive Albance".

"U blizini granice sa Albanijom 14. decembra 1998. godine ubijena su 42 vojnika OVK, a te večeri u kafiću 'Panda“' u Peći ubijeno je 6 šest mladih Srba. Njihova ubistva su protumačena kao čin osvete OVK. Tokom pokušaja da se krivci otkriju, stotine nedužnih Albanaca je mučeno. Istina je izašla na videlo poslije 15 godina, kada je Vuk Drašković, koji je tokom rata bio potpredsjednik Vlade Jugoslavije, 18. januara 2014. za srpski list 'Kurir' rekao da je odluku o seriji zločina nad Srbima na Kosovu doneo Milošević i njegov strateški štab. Odlučeno je da Služba državne bezbjednosti izvrši nekoliko terorističkih napada za koje bi se okrivila OVK. To je dokaz da iza ubistava svake etničke grupe na Kosovu stoji beogradski režim", rekao je Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore