Politički analitičar

Politički analitičar Visar Imeri rekao je da su odbrane bivših lidra OVK Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija fokusirane na ključne tačke optužbe Tužilaštva, prenosi Dukađini.

“Za mene je većina odbrane usmjerena na rješavanje pitanja koja čine srž problema, na način na koji Tužilaštvo kroz dostavljene dokaze i svjedoke pokušava da poveže saradnju i funkcionisanje ove četvorice sa drugi komandantim zonama. Dakle, kako sam ja to pročitao, ovo nije u smislu ljudi po položaju, već po uticaju, oni se računaju kao organizovana grupa unutar OVK, koja je imala i planiranje i izvršenje zločina, za šta su optuženi”, izjavio je Imeri.

Imeri je naveo da se strategija odbrane bivšeg predsjednika Hashima Thaçija zasniva na dvije tačke.

„Da dokaže da OVK nije imala gvozdeno poštovanje prema komandi i poštovanje komande u cjelini, i da kada je Thaçi bio aktivan u OVK, on nije bio najvažnija ličnost, nije bio jedini lider, niti je imao motiv da se bori protiv političkih protivnika. To je bila odbrambena strategija Thaçija”, izjavio je on.

Imeri je dodao da treba biti oprezan u izjavama koje se daju u vezi sa Specijalnim sudom, jer one mogu iskomplikovati proces.

“Zbog naših reči i zbog javnog mnjenja, možemo napraviti probleme. Stoga mislim da svi koji govore, uključujući i medije, a posebno predstavnike javnosti, treba da budu oprezni, jer mogu pogoršati situaciju”, izjavio je on.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini