Podrška liderima OVK

Danas u Prištini će biti organizovan „Marš za pravdu“ u znak podrške optuženim liderima OVK kojima u ponedjeljak, 3. aprila, počinje suđenje u Specijalnom sudu u Hagu.

Pozivu za učešće na nedjeljnom maršu pridružio se i predsjednik Skupštine Gljauk Konjufca, koji je na svom profilu na društvenoj mreži Facebook podjelio najavu marša.

I predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi pozvao je sve građane da se pridruže ovom maršu.

Organizatori marša, iz platforme „Sloboda ima ime“, Eliza Hoxha i Ismail Tasholi, pozvali su sve građane Kosova da dođu na marš.

Hoxha, poslanica Demokratske partije Kosova u Skupštini Kosova, pozvala je građane da zajedno marširaju „za one koji su nekada marširali ka slobodi“.

„Istina o ratu OVK je istina svakog od nas. Naši pozivi da vam se pridružimo u maršu naišli su na ogromnu podršku. Ova bezrezervna podrška pokazuje potrebu odbrane naše slavne istorije“, rekla je ona.

Analitičar i jedan od kreatora platforme, Ismail Tasholi je ocjenio da je „istina borbe OVK za slobodu istina Kosova, koju svi moraju da štite“.

„Naša je građanska misija i cilj da predano štitimo naše dostojanstvo i prava, u ovom slučaju Oslobodilačku vojsku Kosova, njeno istorijsko nasleđe i našu herojsku borbu“, rekao je on.

Ocjenio je da je OVK vodila „nametnuti i pravedan rat za zaštitu života ljudi, imovine i za slobodu Kosova“.

„Ovu istinu svi moramo sačuvati, jer je to istina… o jučerašnjem, današnjem i sutrašnjem Kosovu“, naveo je Tasholi.

Poziv za organizovanje marša podržale su sve političke stranke na Kosovu.