Suđenje počinje u ponedjeljak

Portparol Specijalnog suda u Hagu Michale Dole izjavio je za Radio Slobodna Evropa da će u procesu protiv četvorice bivših lidera OVK, kojima suđenje počinje u ponedjeljak, Tužilaštvu trebati oko dvije godine da iznese slučaj.

Suđenje će u ponedjeljak početi uvodnom riječi tužioca.

“Nakon uvodne riječi specijalnog tužioca, advokat žrtava ima na raspolaganju maksimalno 45 minuta da govori u ime žrtava. U ovom slučaju je 140 žrtava, koje zastupa ovaj advokat“, rekao je Dole za Radio Slobodna Evropa.

Očekuje se da će tokom suđenja biti saslušano na stotine svjedoka.

“Tužilaštvo je saopštilo da namjerava da se osloni na iskaze 312 svjedoka, iako se taj broj može promjeniti kako se postupak bude razvijao“, rekao je Dole.

Na pitanje koliko dugo može da traje ceo proces, do izricanja presude, kaže da je to teško predvideti.

“To je veoma teško predvideti jer će, naravno, zavisiti od toga kako će se proces razvijati. Sve što za sada znamo je računica Tužilaštva, po kojoj će im trebati oko dvije godine za iznošenje slučaja", naveo je Dole.

Četvorici bivših lidera OVK, Hashimu Thaçiju, Kadriju Veseliju, Jakupu Krasniqiju i Rexhepu Selimiju u ponedjeljak počinje suđenje, pod optužbom za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Izvor: RSE