Potrebna strategija

Kosovo je još prije deset godina izgubilo bitku kada je energetski sektor u pitanju, rekao je u Jutarnjem program ekonomista Safet Gërxhaliu jer tada, napominje, iskorišćene mogućnosti za izgradnju novih kapaciteta za proizvodnju električne energije, odnosno Novog Kosova ili Kosovo C.

‘'Postavlja se pitanje, u čemu je svrha  tolikog uglja na Kosovu, ako smo zavisna država od uvoza struje. Prije neki dan smo uradili analizu, svuda u regionu imamo pad cijene struje, dok je na  Kosovu situacija suprotna, struja poskupljuje. Strani investitori su bili spremni da ulažu u solarnu energiju i energiju vetra, oni su izbačeni. A treće je, kao da nemamo uglja pa smo gakupili u vrijednosti od 10 miliona eura’’, kazao je Safet Gërxhaliu.

Dodaje da je potrebna strategija za izlazak iz ove ekonomske krize.

‘’Kako je moguće da sada raste cijena struje kad je vrijeme toplije i nema potrebe za  njom. Ali, razlog poskupljenja je remont termoelektrana, zar moraju građani da budi ti koji će uvijek platiti? Danas megavat struje koji se proizvodi u Termoelektrani Kosovo B košta 31 euro, a taj isti megavat distributerima se prodaje za 29,4 eura , gdje je tu računica’’, zapitao se Gërxhaliu.

Kada postoji neka najava o poskupljenju  struje, cijene rastu i dolazi do poskupljenja , što ide u prilog trgovcima  i biznismenima, ocjenjuje Gërxhaliu, podsećajući da je neophodna izgradnja novih pogona za proizvodnju električne energije, a ne, kako zaključuje, da  se od građana uzima za održavanje postojećih kapaciteta.