Specijalni sud

Advokat Gregory Kehoe, branilac bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija koji je u Hagu optužen za ratne zločine, izjavio je uoči početka sudskog procesa njegovom klijentu u Specijalizovanim vijećima da očekuje dugo suđenje, prenosi Koha.

Kehoe je dodao da vjeruje da će odbrana moći da dokaže "ulogu Thaçija u borbi za slobodu naroda Kosova".

"To će biti dokazano na kraju suđenja i Thaçi će biti oslobođen svih optužbi. Za ono što je radio tokom rata i poslije rata, kada su Kfor i Unmik došli na Kosovo u junu 1999. On je bio taj koji je ohrabrio sve ove jedinice da rade zajedno, on je radio za narod Kosova za međuetničko pomirenje i okončanje nasilja. On je bio taj koji je ovo radio iznova i iznova. Tamo nije imao ko drugi da to uradi osim Hashima Thaçija i mi ćemo to dokazati”, naglasio je Kehoe u intevjuu za Ekonomiju onlajn.

Kehoe je dodai i da odbrana planira da za svedoke pozove "nekoliko uglednih međunarodnih ličnosti".

Prema nejgovim riječima to će biti penzionisani general Wesley Clark koji je bio vrhovni komandant NATO od 1997. do maja 2000. godine. Takođe, specijalni predstavnik generalnog sekretara UN na Kosovu i šef misije Unmik Bernard Kouchner, koji je tu dužnost obavljao od jula 1999. do januara 2001. godine, zatim šef Posmatračke misije OSCE na Kosovu William Walker, koji je na tom mjestu bio bio od oktobra 1998. do juna 1999. godine, kao i bivši šef Misije OSCE na Kosovu Dan Everts, koji je tu dužnost obavljao od 1999. do 2001. godine.

"Svi su voljni da svjedoče", dodao je Kehoe.

Kako je precizirano u odnesku odbrane, prilikom prezentacije spiska svjedoka, svi pomenuti su "imali interakciju sa Thaçijem, kako u profesionalnom, tako i u nekim slučajevima i u ličnom aspektu."

Kehoe je izrazio je zabrinutost da bi zbog produženja suđenja mogli izgubiti nekog od ovih svjedoka. Thaçijeva odbrana je kao potencijalnog svjedoka smatrala i bivšu američku državnu sekretarku Madeline Albright, ali je ona umrla u 84. godini.

“Imamo spisak svjedoka koje planiramo da pozovemo. Ali mnogi od ove gospode su stariji ljudi. Želim im dug život, ali to je jedan od razloga zašto želimo da proces ide što je brže moguće", rekao je Kehoe.

Kehoe je kazao da je iznenađenje što je za vođe OVK Tužilaštvo obezbedilo duplo više svjedoka i sati suđenja nego u slučaju suđenja Slobodanu Miloševiću.

“Imaju preko 300 svjedoka i zašto im treba toliko svjedoka, kada je slučaj jasan, za mene ostaje misterija. Ako vam treba više od 300 svjedoka za vaš slučaj, taj slučaj nije jasan, nije jak”, kaže Kehoe.

Suđenje bivšim liderima OVK Hashimu Thaçiju, Kadriju Veseliju, Jakupu Krasniqiju i Rexhepu Selimiju počeće u ponedjeljak, 3. aprila.

Oni su u pritvoru u Hagu od novembra 2020. godine. Optuženi su za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Izvor: Koha/Ekonomia online