Izazivanje opšte opasnosti

U Sjevernoj Mitrovici i Zvečanu, opštinama sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, su zapaljena još dva automobila sa RKS (Republika Kosovo) registarskim oznakama, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa zamenik direktora Policije Kosova za region sever Besim Hoti.

On navodi da su istražne jedinice izašle na teren, te da je slučaj okarakterisan kao podmetanje požara i izazivanje opšte opasnosti.

Policija Kosova je i u saopštenju za medije navela da su nepoznate osobe zapalile još tri automobila sa RKS tablicama u vlasništvu kosovskih Srba, dva u Sjevernoj Mitrovici i jedan u Zvečanu.

"Policija Kosova će nastaviti posvećeno da radi na istraživanju i rasvetljavanju takvih slučajeva, kao i pružanju bezbjednosti svim građanima bez razlike", navodi se u saopštenju Policije.

Blerim Vela, šef kabineta predsjednice Kosova Vjose Osmani, je na svom Twitter nalogu naveo da su zapaljena tri vozila sa kosovskim tablicama. On je optužio "srpske ilegalne strukture" da nastavljaju "orkestriranu kampanju zastrašivanja lokalnih Srba na sjeveru Kosova".

Nakon što su kosovske vlasti prošle godine započele proces preregistracije sa KM (Kosovska Mitrovica) na RKS tablice, paljenje automobila desilo se nekoliko paljevina automobila.

Poslednji put su dva vozila sa novoregistrovanim RKS tablicama zapaljena 30. marta u Zubinom Potoku.

Prema ranije najavljenom roku Vlade Kosova, finansijske olakšice za preregistraciju vozila sa KM na RKS ističu 31. marta. Iz kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova nije jasno precizirano da li će se ovaj rok produžavati.

Procjenjuje se da na severu Kosova ima oko 10. 000 automobila registrovanih na KM tablice. KM tablice, koje izdaju srpski organi Kosovo smatra nelegalnim, bile su okidač za tenzije na sjeveru tokom 2022. godine.

Najpre su 31. jula zbog tog pitanja podignute barikade, a potom su u novembru Srbi napustili kosovske institucije na sjeveru jer je suspendovan direktor Policije za region sever Nenad Đurić, koji je odbio da sprovodi odluku Vlade Kosova o preregistraciji na RKS tablice.

U međuvremenu su Kosovo i Srbija, na insistiranje međunarodne zajednice, krajem novembra prošle godine postigli dogovor oko registarskih tablica u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa. Kosovo je prihvatilo da obustavi proces preregistracije dok se Srbija složila da ne izdaje nove tablice za gradove na Kosovu.