To je realnost

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gërvalla-Schwarz je, govoreći na panelu „Mediji i sloboda“ na Samitu demokratije, rekla da su u Srbiji ponosni na ubistvo njenog oca i druga ubistva, prenosi Reporteri.

"Moj otac je bio novinar. Kao disident u komunističkoj Jugoslaviji, bio je primoran da napusti zemlju i ode u Njemačku. Kada sam imala 10 godina, ubila ga je jugoslovenska tajna služba u Njemačkoj, iza naše kuće", rekla je Gërvalla-Schwarz.

Ona je dalje objasnila da se čak i 2022. godine na jednoj srpskoj televiziji bivši agent, odgovoran za planiranje tih ubistava, hvalio ubistvom njenog oca i drugim sličnim ubistvima.

"To je realnost u Srbiji, Evropi 2022. i 2023. godine i važno je prepoznati tu realnost", podsjetila je ona na ovom forumu.

Gërvalla-Schwarz je rekla da je Kosovo demokratska zemlja, otporna na lažne vijesti.

"Živjeli smo pod nasilnim srpskim režimom, koji nas je prezirao opisujući nas kao drugorazrednu rasu, kao što Putin danas uskraćuje Ukrajini dostojanstvo, pravo na postojanje", uporedila je ona.

Ministarka Gërvalla-Schwarz je podsetila da je Srbija isto uradila protiv Kosova. A kasnije se borila protiv cjelokupnog našeg stanovništva, pokušavajući 1999. čak da nas sve protjera sa naše teritorije“, podsjetila je šefica diplomatije.

Takođe, ona je rekla da je srpski ministar informisanja – odnosno lažnih vijesti i laži – u periodu genocida bio Aleksandar Vučić, sada predsjednik Srbije.

„Danas je Kosovo nezavisna zemlja i mi ugošćujemo ukrajinske novinare“, rekla je ona.

Gërvalla-Schwarz je objasnila da im je Kosovo pomoglo da stvore moćan centar novinarstva i istovremeno moćan centar za borbu protiv lažnih vijesti vezanih za Ukrajinu i Rusiju.

„Nakon što se ova inicijativa pokazala uspješnom, sada ugošćujemo i avganistanske novinare“, objasnila je ministarka Gërvalla-Schwarz.

Ona je pokazala da je zahvaljujući internetu širenje pravih vijesti lako kao i lažne vijesti, a da je razotkrivanje moguće sa bilo kog mjesta.

„Zato bih pozvala sve kolege, u svakoj zemlji, da ulože takav napor. Sve dok budemo oklijevali da „dobrim momcima” pružimo ono što je potrebno za borbu protiv proizvoda „loših momaka”, ovi će imati prednost.

„Od naše odlučnosti zavisi da li ćemo ovu bitku za istinu, demokratiju i slobodu pobediti ili izgubiti“, rekla je ona.

„Mi na Kosovu bismo bili srećni kada bismo mogli da pomognemo na ovaj način".