Previše odugovlačenja

Izvjestilac Evropskog parlamenta za liberalizaciju viza za Kosovo Thijs Reuten kritikovao je Evropsku uniju što previše odugovlači ovaj proces, rekavši da je taj "put trebalo da bude mnogo kraći“.

Reuten je rekao da je Kosovo ispunilo uslove prije nekoliko godina, ali da će vrlo brzo građani Kosova moći da putuju bez viza.  

"Put do toga je trebalo da bude mnogo kraći. EU je ostavila Kosovo da čeka predugo. Četiri godine nakon što je Kosovo ispunilo sve uslove, konačno smo ispunili obećanje. Od 2024. godine građani Kosova konačno mogu da putuju u EU na odmor, u porodične posjete i na poslovna putovanja bez potrebe za podnošenjem zahtjeva za vizu. Ovo je više od birokratskog tereta koji nestaje. To je važan historijski trenutak u evropskim integracijama Kosova“, rekao je Reuten za Klan Kosova.

Komentarišući sporazum postignut u Ohridu, Reuten je izjavio da je vrijeme da EU odgovori Kosovu u vezi sa statusom kandidata.

"Dogovor postignut u Ohridu je dobrodošao razvoj događaja. Ne vidim nikakvu prepreku da EU odgovori na zahtjev Kosova za status kandidata za članstvo u EU i lično se nadam da će Kosovo tada zaista uskoro dobiti status kandidata“, naveo je Reuten.