Imamo dogovor, sve je vrlo jasno

Premijer Albin Kurti je izjavio da Sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom mora brzo da se implementira, te dodao da će glavni pregovarači 4. aprila razgovarati na tu temu.

“Imamo dogovor, postoji dogovor. Sve je vrlo jasno, javno za sve”, rekao je Kurti novinarima u sredu, 29. marta.

Iz Evropske unije je prethodno potvrđeno da je susret glavnih pregovarača Kosova i Srbije, Besnika Bisljimija i Petra Petkovića, zakazan za utorak u Briselu.

Navedeno je da će glavni pregovarači "razgovarati o narednim koracima u primeni dogovora o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije".

Kosovo i Srbija su 27. februara prihvatili Sporazum o normalizaciji odnosa na osnovu evropskog predloga, dok je 18. marta u Ohridu usaglašen Aneksa za njegovu implementaciju.

Premijer Kurti je poručio da se sve tačke sporazuma moraju implementirati u potpunosti.

"Ne postoji mogućnost da se nešto sprovede, a nešto ne sprovede. Kao što ne može biti jednostranog potpisivanja Sporazuma, niti implementacionog Aneksa, ne može biti ni jednostranog sprovođenja Sporazuma“, rekao je on.

Sporazum o normalizaciji, pored ostalog, predviđa međusobno poštovanje nezavisnosti, autonomije i teritorijalnog integriteta, ali se ne pominje eksplicitno priznanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije.

Takođe, Srbija se obavezuje da neće blokirati učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije, a tu je i međusobno priznanje registarskih tablica, simbola, dokumenta, diploma i carinskih pečata.

Predviđa se i “poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu”, odnosno određeni nivo samomenadžiranja.

Ovaj predlog su podržale zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Države.

EU je ranije saopštila da je ovaj Sporazum, iako nije potpisan, pravno obavezujući, te da će postati sastavni deo procesa pridruživanja Srbije i Kosova Evropskoj uniji.