Dugoročne posljedice

Bivši predsjednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani istakao je da sporazum postignut u Ohridu između Kosova i Srbije, kao i Briselski, daju autonomiju srpskoj zajednici na Kosovu i da je premijer Kosova Albin Kurti pogrešno odigrao svoju ulogu, što će, kako kaže, imati dugoročne posljedice, prenosi Dukađini.

"Kurti je odigrao ulogu potpuno pogrešno, samoupravljanje će doneti dugoročne posljedice", izjavio je on.

Hasani smatra da će stvaranjem ZSO biti stvoren novi paralelni ustavni poredak.

"Ohridski sporazum sa planom implementacije će proizvesti paralelni ustavni poredak. Mi to nazivamo 'Materijalnim ustavom', bez poštovanja procedura. Ovo je 'Materijalni Ustav' Kosova koji se stvara. Strukture ove autonomije Srpske zajednice će joj parirati, ona nije treća vlast, jer da je treća vlast imala bi nadzornu kontrolu", objasnio je on.

Prema njegovim riječima, kada bi ZSO bila podvrgnuta testu ustavnosti, ona ne bi prošla.

Hasani je rekao da je predviđene obaveze sporazuma između Srbije i Kosova već legalizovala EU kao posrednik obe strane, dok je nepotpisivanje sporazuma opisao kao razlog za unutrašnju političku potrošnju.

"Obaveze koje su tamo predviđene opravdane su izjavom posrednika. A pravna snaga ne proizilazi iz činjenice da je potpisan jer, na primjer, postoje verbalni procesi i ako se nešto osporava, to se vrlo lako dokazuje. Ono što nije potpisao, Vučići ili naša strana u obrazloženju to je za unutrašnju političku potrošnju... relevantnost je potpuno politička", izjavio je on.

Što se tiče toga da li Ohridski sporazum ima legitimitet, Hasani je rekao da tako nešto zavisi od njegove pravne težine.

On je istakao da je sadržaj sporazuma i plana implementacije jasan.

Premijer Kosova Albin Kurti je izjavio da Ohridski sporazum znači de fakto priznanje, a za bivšeg predsjednika Ustavnog suda takva izjava je irelevantna.

"Ono što Albin Kurti kaže je nebitno, to je tautologija riječi i one nemaju nikakvog efekta za potrebe primjene, a taj sporazum sadrži nešto drugo od toga", rekao je Hasani.

Hasini se složio da izjavom ambasadora SAD Christophera Hilla koji je rekao dijalog ima za cilj rješavanje problema između Kosova i Srbije, a ne bilo koje drugo pitanje, kao što je pitanje manjina.

"Ono što kaže ambasador Hill je tačno i to kaže i ambasador Albanije. Ubuduće bi se postavljalo isto pitanje... Zaštita manjina ne može biti predmet reciprociteta između država. Zaštita manjina postoji u međunarodnom poretku, a ne u ustavnom poretku“, izjavio je Hasani.

Izvor: Dukagjini/Kosovoonline