Zamjenik premijera

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi izjavio je da je za dvije godine vlade postignut napredak u različitim oblastima i da je, kada je u pitanju dijalog Kosova i Srbije, vlada bila konstruktivna i aktivna strana, odlučna i čvrsta u odbrani interesa Kosova.

Bislimi je na Facebooku objavio video poruku u kojoj govori o rezultatima vlade Albina Kurtija.

"Među mnogim dostignućima, podneli smo zahtjev za članstvo u EU i otključali proces liberalizacije viznog režima, kako bi građani mogli da se kreću bez viza najkasnije od 1. januara 2024. godine. Odobrili smo najveći broj reformi ikada u okviru evropskih integracija i potpisali finansijske sporazume iz IPA programa od kojih je Kosovo dobilo preko 200 miliona eura", napisao je Bislimi.

Kada je u pitanju dijalog sa Srbijom, kaže da je aktuelna vlada nastojala da se fokus pregovora preusmjeri ka normalizaciji odnosa.

"U dijalogu sa našim sjevernim susjedom promjenili smo dosadašnju dinamiku, dostojno predstavljali zemlju i radili na tome da fokus procesa pomjerimo ka razgovorima za potpunu normalizaciju odnosa. Ove dvije godine bili smo konstruktivna i aktivna strana u procesu, kao i odlučni i čvrsti u svojim pozicijama, u odbrani interesa Republike Kosovo", kazao je on.

Naveo je da su mnogi radovi započeti, a da će mnogi biti završeni u naredne dvije godine, koliko je preostalo do punog mandata vlade.

Izvor: Kosovo Online