Mora se krenuti od nule

Izvršni direktor Kosovskog instituta za pravo Ehat Miftaraj ocjenio je da je zbog neprofesionalnosti i neozbiljnosti Ministarstva pravde da argumentuje potrebu za novim Zakonom o Tužilačkom savjetu Kosova, Ustavni sud doneo odluku da taj zakon proglasi nevažećim, prenosi Telegrafi.

Miftaraj je izjavio da Ministarstvo pravde nije poslalo dokaze koji bi uvjerili Ustavni sud u probleme koje ima kosovski tužilački sistem.

„Reforma tužilačkog sistema u ovom slučaju zakon o Tužilačkom savjetu Kosova je propao više zbog neprofesionalnosti, ali i neozbiljnosti Ministarstva pravde da to argumentuje pred Ustavnim sudom. Glavni problemi tužilačkog sistema su nedostatak integriteta članova savjeta, neefikasnost, kultura nekažnjivosti i što je još važnije, tužilački sistem nije u stanju da ponudi pravdu građanima Kosova", ocjenio je Miftaraj.

On smatra da je u Zakonu o Tužilaštvu ležala nada da će se zaustaviti nekažnjivost i popraviti rezultati tužilačkog sistema Kosova.

„Kako je predloženo u zakonu, on ni pod kojim uslovima nije predviđao mogućnost politizacije tužilačkog sistema, jer od sedam predloženih članova Tužilačkog savjeta Kosova, četvoro su tužioci i troje su van sistema, a sve bi ih imenovala Skupština Kosova. Postojala je nada da će ovaj zakon doprineti“, kaže Miftaraj.

On ističe da se čitav reformski napor u Tužilačkom savjetu Kosova već vratio na nultu tačku i da sve mora da počne iz početka.

„Ministarka pravde mora veoma dobro da analizira presudu Ustavnog suda i tek poslije pravilne analize shvati šta dalje. Da bi se nastavilo sa reformom tužilačkog sistema, mora da se krene od nule,“, kaže on.

Povodom izjava ministarke pravde Albulene Haxhiu, koja je odluku Ustavnog suda o Zakonu o Tužilaštvu nazvala apsurdnom, Miftaraj kaže da se takvim komentarima narušava nezavisnost te institucije.

Prema njegovim riječima, odluke Ustavnog suda treba samo da se sprovode, a ne komentarišu.

„Izgleda da je ministarka Haxhiu nepopravljiva u ovom pogledu. Komentarisanje odluka Ustavnog suda od strane ministra predstavlja narušavanje nezavisnosti ove institucije i loša je poruka za građane, što znači da na neki način dodatno podižu nepovjerenje prema nezavisnim organima kada odlučuju na osnovu ovlašćenja i odgovornosti predviđenih Ustavom. Ustavni sud postupa na osnovu Ustava, a ne na osnovu ovlašćenja koje nudi stranka na vlasti ili Vlada. U svakom slučaju, kada imamo odluku Ustavnog suda, ona jednostavno mora da se sprovodi, bez analize, bez javnih komentara“, nastavlja Miftaraj.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi