Godišnjica masakra

Na 24. godišnjicu masakra u Velikoj Kruši, predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da su rane ove zemlje i dalje otvorene. Ona je takođe naglasila da sudbina intelektualca Ukshina Hotija i dalje ostaje neriješena, kao što je nerešena i sudbina 64 stanovnika Velike Kruše koji se još nalaze na spiskovima nasilno nestalih.

Osmani je ove izjave dala tokom odavanja počasti u kompleksu poginulih u Kruši u Orahovcu.

„Teško je naći riječi da opišem bol koji obuzima sve ljude Kosova, a posebno porodice Velike Kruše i okolnih sela, gdje kao i svake godine prisjećamo se 241 muškarca i dječaka, 7 djece i 5 žena, jedna trudna, na najstrašniji način ubijena od genocidnog režima Srbije“, rekla je predsjednica.

Na ovu godišnjicu predsjednica je odala počast intelektualcu Ukshinu Hotiju, koji se i dalje nalazi na spisku nestalih.

„Dok se sjećamo ovog užasnog dana, rane Velike Krushe su još uvijek otvorene, više od 20 godina, sudbina intelektualca Ukshina Hotija i dalje ostaje nerasvetljena. Takva je sudbina 64 stanovnika Velike Kruše koji se i dalje nalaze na spiskovima nasilno nestalih“, rekla je Osmani, i dodala da će nastaviti da traži da se počinioci ovih zločina privedu pravdi.

„Moramo da vjerujemo i da se svi zajedno posvetimo zaštiti istine koja se pokušava otuđiti i uspostaviti pravdu. Dugujemo budućim generacijama da sačuvamo istinu. Istina je da se Kosovo borilo za mir, a Srbija je izvršila genocid“, rekla je ona.

Predsjednica Kosova je rekla da nema mira u regionu bez rasvjetljavanja sudbine nestalih i bez uspostavljanja pravde.

Osmani je iz Velike Kruše nastavila odavanje počasti i u Maloj Kruši. Ona je rekla da je trajni mir na zapadnom Balkanu samo kada srca majki pronađu mir.

„Srca majki Kosova nemaju mira jer se preko 1.600 Kosovara i dalje vode kao nestali“, rekla je Osmani u Maloj Kruši.

Dana 25, 26. i 27. marta 1999. godine u selu Kruša u Orahovcu masakrirano je 243 ljudi, dok su spaljene 893 privatne i društvene kuće.