Na raskrsnici

Albin Kurti je po stupanju na mjesto premijera Kosova dao velika obećanja građanima po pitanju napretka u ekonomiji, novih radnih mjesta, suzbijanja korupcije. Izričit je bio i kada je u pitanju dijalog sa Srbijom, koji je stavio na sedmo mjesto svojih prioriteta, a od početka mandata govori da Zajednica srpskih opština neće biti formirana. Koliko je Kurti u međuvremenu odstupio od svojih proklamovanih principa za Kosovo Online govore analitičari Artan Muhaxhiri i Dardan Sejdiu.

Gotovo dve godine Albin Kurti je na mjestu premijera vodio svoju staru politiku u dijalogu sa Srbijom, zasnovanu na priči o reciprocitetu. Više puta je izjavio da ZSO nikada neće biti formirana. Šta se i koliko promijenilo njegovim prihvatanjem dogovora u Ohridu 18. marta i evropskog plana 27. februara u Briselu?

Lideri opozicionih partija na Kosovu nisu propustili priliku da Kurtija podsjete kako je 2018. godine izazvao velike demonstracije zbog sporazuma koje sada i sam prihvata. Sad se u Prištini demonstracije organizuju protiv njega. Optužuju ga da je "nanio nenadoknadivu štetu Kosovu" prihvatanjem evropskog predloga.

Analitičar i sociolog Artan Muhaxhiri podsjeća da je suprotstavljanje formiranju ZSO bilo jedan od Kurtijevih glavnih stubova populistilčke retorike.

"Kao opozicioni lider, premijer Kurti je bio poznat po svojim beskompromisnim stavovima prema najvažnijim temama kosovskog političkog diskursa. Kontinuirano i snažno suprotstavljanje Zajednici opština sa srpskom većinom bio je jedan od njegovih glavnih stubova populističke retorike. Međutim, na sastancima od 27. februara i 18. marta, Kurti je prihvatio da poštuje sve prethodne sporazume između Kosova i Srbije – uključujući i onaj u vezi sa Zajednicom", naveo je Muhaxhiri.

On je ocijenio da je takva politička promjena Kurtija velika i dobrodošla, kako zbog građana Kosova, tako i zbog međunarodne zajednice.

Prema Muhaxhirijevim riječima, Kurti odstupanje od svoje politike može opravdati ako Kosovo bude napravilo pomak po važnim pitanjima.

"Kurtijev 'realistički obrt' može se opravdati ako će Kosovo imati važne dobitke u vidu napretka u dijalogu ka konačnom historijskom sporazumu, novih značajnih priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama, počev od Savjeta Evrope", naveo je Muhaxhiri.

Analitičar Dardan Sejdiu smatra da nakon Ohrida lideri Kosova i Srbije znaju da se sada pita jedino EU, ali da Kurti izjavom da je bio voljan da formira samoupravu postavlja nove etničke linije.

"Nadam se da odstupa od svoje stare politike, ali ne znam da li se ta nova politika odnosi na nova radna mjesta, suzbijanje korupcije, bolju ekonomiju. Mislim da Vučić i Kurti nakon Ohrida znaju da niko više neće ništa da ih pita, i da moraju da idu napred ako žele u EU. Svaka druga priča je za javnu konzumaciju, a ne za razvoj ili tome slično. Ali što se tiče pozicije premijera Kurtija on je juče objasnio kako je on bio voljan da formira ZSO ali da je Vučić taj koji nije, tako da se vraćamo na istu priču gdje jedan drugog iz daljine kritikuju, a u suštini na terenu stvari ostaju iste, i onda postoji taj 'turbo nacionalizam' gdje pokušavamo da se postavimo po etničkim linijama, a ne po nekim građanskim i progresivnim linijama. Volio bih da vidim da postoji razvoj u tom smislu i da Kosovo i Srbija shvate da nema u budućnosti mnogo mejsta i vremena za ovakvu retoriku. Do tada bićemo gledaoci jedne veoma interesantne priče riječima i gospodina Vučića i gospodina Kurtija", zaključio je Sejdiu.