24. godišnjica NATO intervencije

Na 24. godišnjicu početka NATO intervencije, predsjednica Kosova Vjosa Osmani zajedno sa ambasadorima zemalja Kvinte odala je poštu na Spomen obilježju poginulim NATO vojnicima.

„Veliki prijatelj Kosova, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Bill Clinton, na dan izdavanja naređenja za početak bombardovanja u svom istorijskom govoru, izjavio je: „Naša vojna sila se pridružila našim NATO saveznicima u vazdušnim napadima na Srbiju i njene snage, koje su odgovorne za brutalnost prema Kosovu“, naglasila  je predsjednica  Osmani.

Ona je kazala da je NATO sprečio, kako je navela "zločinački režim da etnički očisti narod Kosova".

„Zato smo im uvijek zahvalni. 24. mart je dan preokreta, nade i slobode. Svaki put ćemo ponavljati da je narod Kosova 1999. godine bio žrtva, dok je Srbija bila agresor. Tako će uvijek biti zapisano u analima istorije“, rekao je Osmani.

Prema njenim riječima, sloboda je kamen temeljac ljudskog dostojanstva.

„Međutim, ove vrijednosti nije uvijek lako održavati. Živimo u vremenu pretnji za sve nas. Stoga je slobodnom svetu ponovo potrebno jedinstvo protiv tirana, autokrata i diktatora. Moramo dokazati da mir i sloboda nisu željeni ideali, već proživljene realnosti. Cijenimo doprinos naših prijatelja, tako da ćemo održavanjem saveza sa našim partnerima sačuvati našu slobodu i budućnost“, naglasila je Osmani.

Predsjednica se zahvalila muškarcima i ženama zemalja članica NATO-a na njihovom, kako je navela  "doprinosu slobodi Kosova 1999. godine" i istakla da "svako od njih uživa duboku i stalnu zahvalnost naroda Kosova".