Ohrid

U Ohridu je završen sastanak Albina Kurtija i Aleksandra Vučića sa EU zvaničnicima o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove Josep Borrell kaže da su se Kosovo i Srbija dogovorili o implementaciji sporazuma o normalizaciji odnosa. Nakon sastanka u Ohridu, Borrel je kazao da su se obje strane dogovorile o provođenju sporazuma koji je prošli mjesec postignut u Briselu.

On je dodao da je Kosovo odmah pristalo pokrenuti pregovore o formiranju zajednice srpskih općina.

Rekao je da taj sporazum nije važan samo za Srbiji i Kosovo, već ima utjecaja na cijelu regiju, stoga će Brisel pomno pratiti njegovu implementaciju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić također je rekao da je “nekakav dogovor postignut” i da je zadovoljan zbog toga.

“Danas je trebalo da dogovorimo implementacioni plan, nekakav dogovor smo postigli, zadovoljan sam zbog toga, svakako ovo neće biti sve, ali ovih nekoliko tačaka smo dogovorili i one će postati deo pregovaračkog okvira, za obe strane. I za Beograd i Prištinu”, rekao je Vučić.

Borrell je naglasio da je današnji cilj bio da se strane usaglase kako provesti sporazum koji je prošlog mjeseca postignut u Briselu i da je to učinjeno.

“Moram priznati da smo inicijalno predložili ambiciozniji tekst ovog aneksa. Nažalost, strane se nisu mogle složiti o tom detaljnom prijedlogu. Mislim da je to zato što, s jedne strane, Kosovo nije bilo fleksibilno na materiji sporazuma, a s druge, zato što je Srbija ranije iskazala nespremnost da potpiše sporazum iako ga u potpunosti prihvata”.

U Ohridu je od podne trajao sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija sa evropskim zvaničnicima Josepom Borellom i Miroslavom Lajčakom.

EU i čelnici Srbije i Kosova su pregovarali o konsolidovanoj verziji mape puta za provođenje evropskog sporazuma za normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, nakon što su obje strane proteklih dana dale svoje komentare na dokument dogovoren krajem prošlog mjeseca u Briselu.

Susrete u Ohridu u svojstvu posmatrača pratio je i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.

U tekstu sporazuma kaže se da će dvije strane razvijati “normalne, dobrosusjedske odnose na temelju jednakih prava”, da će “međusobno priznavati dokumente i nacionalne simbole, uključujući pasoše, diplome, registarske pločice i carinske pečate”, te da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Također, nijedna strana neće blokirati niti poticati druge da blokiraju napredak druge strane na njenom putu prema EU na temelju vlastitih zasluga.

Ključne tačke pregovora


Vučić je poslije Brisela nekoliko puta kategorički ponovio da neće priznati nezavisnost Kosova niti prihvatiti članstvo u UN-u. Iz Prištine su, pak, stigle poruke da zajednica srpskih općina (ZSO), na čijem osnivanju insistira Beograd, može biti dio konačnog sporazuma samo ako on u centru ima uzajamno priznanje.

Pripremi sastanka u Ohridu prethodila je shuttle diplomatija Miroslava Lajčaka i posebnog izaslanika Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabriela Escobara, posjetama Prištini i Beogradu.

Lajčak je naglasio važnost usuglašavanja plana provedbe sporazuma i formiranja ZSO, ocijenivši da bez te obaveze Prištine nema sporazuma, dok je Escobar u Beogradu istaknuo da SAD vidi evropski prijedlog za Kosovo kao najbolju prilika za napredovanje u procesu normalizacije Srbije i Kosova. Escobar se nada da bi sporazum mogao biti postignut u ovoj godini.

U međuvremenu je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen poručila da Srbija i Kosovo trebaju prihvatiti plan EU-a za normalizaciju odnosa, ocijenivši ga ključnim za stabilnost cijele regije.

“Nadam se da će obje strane biti vrlo konstruktivne u predstojećim razgovorima”, rekla je von der Leyen, a na upit hoće li biti posljedica ako ti pregovori u Ohridu propadnu, navela je da “prvo treba pregovarati, a tek onda gledati rezultat”.

“Rat u Ukrajini naglasio je novu stratešku važnost proširenja. Želimo naše partnere sa Zapadnog Balkana dovesti što bliže i što brže Evropskoj uniji”, rekla je predsjednica Komisije.

Borrell je uoči sastanka u Ohridu poručio kako od Vučića i Kurtija očekuje da će u subotu dogovoriti primjenu plana EU-a nakon što su se prethodno u Briselu suglasili da više neće biti razgovora o prijedlogu EU-a.

“To znači da je tekst ovog sporazuma zatvoren”, rekao je Borrell i naglasio kako taj sporazum “unosi mnogo nade” za normalizaciju odnosa dvije strane.