Potpredjednik LDK

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri kritikovao je sadržinu evropskog prijedloga za normalizaciju odnosa, za koji smatra da "amnestira Srbiju za priznanje Kosova", prenosi Ekonomija onlajn.

Za Hazirija je posebno sporan i član 7. sporazuma, koji se odnosi na obavezu Kosova da formira Zajednicu srpskih opština.

„Očekuje se da će se Kosovo dogovoriti o primjeni sporazuma. Nažalost, u ovom sporazumu postoji član 7. Biće teško reći da li će ovaj sporazum biti formalizovan ili ne. Naša politička pozicija se nije promjenila. Dokument ima ozbiljne probleme, izgubili smo trenutak da Srbija prizna Kosovo. Ovim sporazumom agresor se na neko vrijeme smiruje, što se tiče ratne odštete“, rekao je Haziri.

On je dalje naveo da sporazum predstavlja dva koraka unazad za Kosovo, koje je, kako kaže, dovedeno u poziciju uzmi ili ostavi.

"Prošla godina je bila izgubljena, jer Kosovo nije ozbiljno shvatilo priliku da postigne sporazum o priznanju, za to je kriva ova Vlada. Praktično, Srbija je uspela da dobije amnestiju za priznanje Kosova, rekao je Haziri za Dukađini.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online