Geopolitički projekat

Premijer Kosova Albin Kurti istakao je da bi na sastanku koji će danas biti održan u Ohridu strane u dijalogu trebalo da izraze nadu i optimizam za normalizaciju odnosa i da taj susret treba shvatiti ozbiljnije, piše makedonski Alsat.

„Moramo da izrazimo nadu i optimizam za punu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. Održavamo sastanke na visokom nivou, uz posredovanje EU. Evropski prijedlog je najvažniji politički i ekonomski projekat i najvažniji istorijski i geopolitički projekat Evrope i rekao bih za ceo svijet, poslije završetka Drugog svjetskog rata. Zato sastanak treba shvatiti mnogo ozbiljnije. Zato ponavljam da ću biti posvećen, konstruktivan i kreativan, ali to, naravno, ne mogu da garantujem za drugu stranu“, izjavio je Kurti.

Kurti je naveo da Albanci sa juga Srbije žele da budu dio dijaloga, dodajući da na Balkanu "ne može biti izabranog naroda i naroda čije dostojanstvo i prava vrijede manje od drugih ljudi".

„Reciprocitet, simetrija i ravnoteža veoma su važan dio normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Znate da u Preševu, Medveđi i Bujanovcu Albanci ne mogu da koriste ni albansku nacionalnu zastavu, ni državnu zastavu Kosova. Oni su diskriminisani, nedovoljno zastupljeni, ugnjetavani i eksploatisani. Vidimo da se Ahtisaarijeve privilegije u Beogradu čine nedovoljnim i to nailazi na neku vrstu razumevanja čak i kod nekih zapadnih političara i diplomata. Naravno time raste ogorčenost Albanaca u Srbiji. U pravu su i smatram da na Balkanu ne može biti izabranog naroda i ne može biti ljudi čije dostojanstvo i prava mogu da vrijede više od tuđih, tako da je za mene potpuno razumljiv njihov zahtjev", naglasio je Kurti.

Prema njegovim riječima, odnosi Kosova i Sjeverne Makedonije su odlični. Kurti je naveo i da Kosovo želi da NATO i EU budu što zastupljeniji na Balkanu.

"Imamo veoma dobre odnose sa Sjevernom Makedonijom. Sjeverna Makedonija je već otvorila pregovore za članstvo u EU i mi joj na tome čestitamo. Zajedno sa Albanijom su kvalitativno napredovali, zajedno sa Albanijom su članice NATO, a takođe i Crna Gora. Zainteresovani smo da u regionu Zapadnog Balkana imamo što više Evropske unije i što više NATO. Sa premijerom Kovačevskim imam veoma dobre, čak i prijateljske odnose, imam direktan kontakt, kao što sam imao i sa bivšim premijerom Zoranom Zaevim, kao i sa predsjednikom Pendarovskim. Vjerujem da i posljednje brojke pokazuju da odnosi naše dvije zemlje napreduju", rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo online/AsletM