Novi izazovi!

Bivši ministar spoljnih poslova Kosova Behgjet Pacolli smatra da Kosovo treba da normalizuje odnose sa Srbijom u okviru dijaloga kojim posreduje Evropska unija uz podršku SAD ali, kako dodaje, francusko-njemački prijedlog nije ono što su građani Kosova očekivali, prenosi Gazeta Express.

Pacolli je dodao da trenutni prijedlog nije ono što je građanima Kosova godinama obećavano primećujući da nudi "mala vrata" za promjenu trenutnog statusa kvo koji, smatra, nije u interesu Kosova.

"Aktuelnim evropskim prijedlogom Kosovo pravi velike kompromise. Ti kompromisi mogu imati potencijal da prodube polarizaciju i stvore nove izazove za zemlju u budućnosti. Ostaje glavno pitanje zašto su naši glavni partneri odustali od cilja međusobnog priznavanja. Naravno, razlog su neke haotične situacije na sjeveru prošle godine i nedostatak koordinacije akcija Kosova sa međunarodnom zajednicom, posebno sa Vašingtonom, koji je preokrenuo situaciju u bezbjednosni problem u vrijeme rata u Ukrajini i sada cilj više nije međusobno priznanje, već stabilnost", rekao je Pacolli.

Kako kaže, trebalo bi tražiti podršku od Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država kako bi se dobilo priznanje od pet država EU koje još nisu priznale Kosovo.

To je, prema njegovim riječima, važno za finalizaciju državnosti Kosova.

"Važno je tražiti podršku od EU i SAD da dobijemo priznanje od strane EU-5, za Akcioni plan za članstvo u NATO-u i brzo članstvo u Savjetu Evrope, specijalizovanim agencijama UN i Interpolu. Važno je imati jasnu mapu puta za finalizaciju državnosti kako ne bismo narednu deceniju razgovarali o tome šta su se stranke dogovorile u francusko-njemačkom prijedlogu", rekao je.

Dodaje da Kosovo, u smislu dijaloga, treba da uči iz iskustva Prespanskog sporazuma kada nije realizovano sve što je obećano Sjevernoj Makedoniji navodeći da je primjetna stagnacija u procesu proširenja EU.

Pacolli smatra da je Kosovo šampion po pitanju prava manjina.

"Međunarodna zajednica mora priznati liderstvo Kosova u regionu kao pravu demokratiju za sve njene građane. Integraciju kosovskih Srba nije omelo Kosovo, već hegemonistička politika Srbije", rekao je između ostalog Pacolli.

Zatražio je da Kosovo bude konstruktivno i da se ne okrivljuje u slučaju neuspjeha procesa, a zahtjev je uputio i kosovskoj strani prije sastanka 18. marta u Ohridu.

"Kosovo treba da bude konstruktivno i da ne bude krivo ako proces ne uspije, isto tako Kosovo ne treba da ide sa namjerom da druga strana ne prihvati prijedlog, već da bude konstruktivno i otvoreno sa našim partnerima tako što ćemo podjeliti i razgovarati o onome šta nam je cilj i šta je ono što ne prihvatamo na pošten i iskren način", dodao je Pacolli.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta Express