Optimista

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da o planu implementacije evropskog prijedloga ne treba razgovarati samo u Ohridu i dodao da je povodom predstojećeg sastanka optimističan, ali da to ne zavisi samo od njega, prenosi Reporteri.

"Znamo stav Srbije, ali moram da se osvrnem na ono što smo dogovorili. O prijedlogu treba da se pregovara ali ne samo u Ohridu. Optimista sam, ali da li će uspjeti ili ne, nije na meni. Ponudio sam da potpišem evropski prijedlog i 27. februara. Nije uspjelo, ali nisam ja bio kriv, bio sam posvećen, kreativan i konstruktivan", rekao je Kurti.

Kurti je prokomentarisao i izjavu evropskog posrednika u dijalogu Miroslava Lajčaka, koji je, boraveći u Srbiji, rekao da je preduslov za sprovođenje evropskog prijedloga osnivanje Zajednice srpskih opština.

"Složili smo se oko evropskog prijedloga, francusko-njemačke inicijative koju podržavaju SAD i Velika Britanija, a u preambuli ima pet rečenica i ukupno 11 članova. Hajde da razgovaramo o planu implementacije. Mislim da je Srbija mnogo gura pitanje ZSO koje se nalazi se u članu 10, jednom od 33 sporazuma. Zapravo, kada sam nedavno pogledao, zajedno sa zaključcima koji su doneti u Briselu, proizilazi da je od 2. jula 2011. do 25. avgusta 2015. ima ukupno 39 sporazuma i da Zajednica srpskih opština čini prvih šest tačaka sporazuma od 15 tačaka koji je 16. od 39 sporazuma", rekao je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri