80 odsto su mladi

U 2021. godini Kosovo je napustilo više od 42.000 građana, od čega je više od 80 odsto mladih, a trend odlaska mlađe populacije, po riječima direktora Agencije za statistiku Kosova Avnija Kastratija, iako još uvijek nema zvaničnih podataka, još je izraženiji u prethodnoj i tokom ove godine, prenosi Ekonomija onlajn.

Kastrati kaže da većina građana sa Kosova odlazi u zemlje Evropske unije ali i u Kanadu i SAD.

"Prošle godine smo objavili izvještaj po kome je 42.700 i više građana napustilo Kosovo. Ali, dio njih se vratio pa taj broj za 2021. godinu iznosi oko 38.000. Građani obično odlaze u zemlje Evropske unije, velika većina, ali mali dio i u SAD i Kanadu”, kaže Kastrati.

Kastrati je dodao da su većina onih koji napuštaju Kosovo mladi ljudi.

"Postoje različite strukture stanovništva, ali najveći dio, preko 80 posto, prema podacima Evropske unije i drugih izvora, čine mladi ljudi, uglavnom starosna grupa od 21 do 28 godine", rekao je Kastrati.

Istakao je da Kosovo nema tačne podatke o tome koliko je građana od rata 1999. godine napustilo Kosovo.

"Nemamo te podatke jer su prije proglašenja nezavisnosti građani imali i drugo državljanstvo, a baze podataka sa drugim državljanstvima nisu objavljene. Već nekoliko godina tražimo od zemalja u kojima se nalaze naši građani da nam ih dostave, ali je procedura komlikovana. Čini se da je trend odlaska mladih još izraženiji prošle i ove godine, ali još uvijek nemamo tačne podatke”, kaže Kastrati.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online