Formalizacija

Bivši predsjednik Ustavnog suda Enver Hasani izjavio je za Gazetu Express da evropski plan podrazumjeva da se Srpska pravoslavna crkva na Kosovu "ponaša" bez ikakvih ograničenja, kao da djeluje na teritoriji Srbije.

On je to rekao komentarišući 7. stavku evropskog plana, koji je objavila EU, kojom se propisuje da će strane ozvaničiti status Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i obezbjediti visok stepen zaštite srpskog vjerskog i kulturnog nasljeđa, u skladu sa postojeći evropskim modelima.

Hasani kaže da se ova formalizacija dogodila sa svim državama bivše Jugoslavije i Srpskom pravoslavnom crkvom.

"Drugi stav člana 7. Sporazuma govori o dva pitanja, o Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Kosovu i o srpskoj vjerskoj i kulturnoj baštini. Što se prvog tiče, ne može biti drugih standarda osim onih koje su koristile države nastale na prostoru bivše Jugoslavije, u kojima je Srpska pravoslavna crkva djelovala kroz vjekove", kazao je Hasani.

Podsjeća da u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Hrvatskoj postoje bilateralni sporazumi između ovih država i Srpske pravoslavne crkve, kojima se regulišu međusobni odnosi.

"U nekim slučajevima ovi sporazumi su ratifikovani u nacionalnim parlamentima. Cilj ovih sporazuma bio je da se reguliše uloga i položaj Srpske crkve u nacionalnom pravno-ustavnom poretku, gdje se Crkvi garantuje puna nezavisnost i autonomija od svakog mješanja u njenu organizaciju i unutrašnje stvari, ali da prema državi koju ima. građanskih obaveza i u sferi krivične nadležnosti u slučajevima povreda zakona. Dakle, došlo je do prilagođavanja odnosa države sa Srpskom crkvom", rekao je on.

Ukazao je i na to šta znači pojam "formalizacija" u ovom stavu eropskog plana.

"Upotreba reči 'formalizacija', međutim, znači da se smatra da se Srpska crkva ponaša kao da djeluje na teritoriji Republike Srbije. To jasno daje do znanja da, čak ni u bilo kakvom eventualnom aranžmanu u vezi sa ulogom i položajem Srpske crkve na Kosovu, to neće biti usklađivanje odnosa između države Kosovo i Srpske crkve, kao što su to imale Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Hrvatska, ali će to jednostavno biti pravni akt između Kosova i Srbije kojim se prihvata da Srpska crkva na Kosovu djeluje isto kao i u Republici Srbiji, bez ikakvih ograničenja. Ne vjerujem da se ovaj standard nalazi nigdje u Evropi!", naveo je Hasani.

Hasani je dodao da je očuvanje srpske verske i kulturne baštine u skladu sa evropskim standardima i da se bez problema može prihvatiti kao formulacija.

"Očuvanje srpskog vjerskog i kulturnog nasljeđa, koje se pominje u posljednjoj rečenici člana 7. Sporazuma, spada u evropske standarde i može se prihvatiti kao formulacija, bez problema. Ovaj deo nije sporan", zaključio je Hasani.