Odluka premijera

Ćerka Vetona Surroija, Zoja Surroi, imenovana je za političkog savjetnika za međunarodne medije premijera Kosova Albina Kurtija, objavila je Demokracija.

"Surroi je imenovana za političkog savjetnika premijera za međunarodne medije“, navodi se u odluci koju je potpisao Kurti.

Zoja je ćerka Vetona Surroija za koga je sadašnji premijer dok je bio u opoziciji tokom protesta 10. februara 2007. koje je organizovalo Samoopredjeljenje u znak protesta zbog Ahtisaarijevog plana, rekao da on "sanja bivšeg predsjednika bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita".

„Ramush Haradinaj sanja Hag, Agim Çeku sanja Ramusha Haradinaja, a Veton Surroi sanja Tita“ izjavio je Kurti 2007. godine.

Kosovo onlajn je sredinom prošle goodiine objavio informaciju dobijenu iz diplomatskih izvora, da je Kurtijeva vlada nominovala Surroija za generalnog sekretara Regionalnog savjeta za saradnju za period 2022-2024. godinu.  

Vlada Kosova je u noti, u koju je portal imao uvid, taj prijedlog uputila Ministarstvu spoljnih poslova BiH.

U tom dokumentu je navedeno da je Surroi poznat u regionu po angažmanu na miru i pomirenju, kao i na evropskim i evroatlanstkim aspiracijama naroda Jugoistočne Evrope.

Navodi se i da je Surroi u prethodne tri decenije, između ostalog, pokazao svoje kapacitete kao osnivač lista "Koha ditore" i KTV kao nezavisnih i profesionalnih medija.

Surroi je 1999. godine bio dio kosovske delegacije pregovora u Rambujeu.

On je bio poslanik u skupštinskom sazivu od 2004. do 2007. godine, a od aprila 2021. godine je i savjetnik u pregovorima o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

Izvor: Kosovo online/Demokracija