Tvrdoglav pristup

Predsjednik Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj smatra da je tvrdoglav pristup premijera Albina Kurtija u dijalogu sa Srbijom bio pogrešan i da je doprineo degradiranju pozicije Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

„Kurti je pregovorima koje je vodio sa međunarodnom zajednicom i Srbijom, degradirao poziciju Kosova i u odnosu na međunarodnu zajednicu i u odnosu na Srbiju. Bez presedana ubrzao je uspostavljanje srpskog političkog subjekta na Kosovu“, naglasio je Molliqaj.

On je rekao da iz francusko-njemačkog plana korist ima samo Srbija, kao i da Kosovo ne treba da prihvati taj plan čak i ako ga prihvati Kurti.

„Kada francusko-njemački plan bude objavljen, zajedno sa aneksom implementacije, videćete da on ima samo dvije vrednosti, obe u službi Srbije. Prvi, prihvatanje okvira dijaloga bez priznanja Kosova, a drugi je implementacija ZSO. Ostala pitanja su periferna i nevažna“, naglasio je Molliqaj.

Molliqaj očekuje da će se saga o dijalogu nastaviti dugi niz godina, dodajući da Kosovo ni ubuduće neće dobiti priznanje od Srbije.

„Što se tiče procesa, on je već krenuo u veoma opasnom i pogrešnom pravcu za Kosovo, ne samo za sadašnjost, već i za budućnost. Proces nije debata, i ne treba da bude debata u kosovskom društvu" , dodao je on.

Molliqaj je naveo da je njegova stranka predvidela da će Kurtijev pristup i tvrdoglavost "da sačuva obraz pred svojim biračima" dovesti do veoma nepovoljne situacije za Kosovo.

„Mi kao Socijaldemokratska partija godinama predviđamo negativan razvoj za Kosovo, kao što je sporazum bez priznanja Srbije, bez priznanja od pet zemalja EU, sa ZSO u centru. Onog trenutka kada ste prihvatili francusko-njemački plan, prihvatili ste više od ZSO. O ZSO se čak i ne raspravlja, jer su prihvatili logiku povećanja prava, formalno Srba na Kosovu, a zapravo Srbije na Kosovu“, rekao je Molliqaj.

Molliqaj ističe da su Kurti i Vjosa Osmani koristili pogrešnu taktiku u pokušajima da "pokažu pravo lice Srbije".

Prema njegovim riječima, Kurti i Osmani su mislili da će Zapad bombardovati Srbiju samo zato što za predsjednika Aleksandra Vučića govore da je „mali Putin“.

„Dvije su pogrešne taktike dvojice lidera. Prva je ubeđivanje Zapada ko je Srbija. Ovo je bilo pogrešno tumačenje geostrateškog razvoja, odnosno rata u Ukrajini. Umjesto da vide hitnu potrebu za rješenjem na Kosovu, mislili su da će sada Zapad ponovo bacati bombe na Beograd. Ovo je bilo štetno za Kosovo, sa velikim posljedicama i samim tim je rezultat pogrešnog rada premijera i predsednika Kosova. Što se tiče drugih dešavanja, mislim da nema novog prostora za bilo šta drugo“, rekao je Molliqaj.

Molliqaj smatra da je Kurti ugrozio odnose sa SAD,  želeći da zadrži ono što se može nazvati "kapom revolucionarnog političara koji ne pravi kompromise".

"Cijena koju Kosovo plaća je cijena Albina Kurtija. Dakle, nije otpor da se poveća kvalitet sporazuma, već da se sačuva obraz Albina Kurtija pred biračima i cijena je veoma visoka jer je to izvesno hlađenje sa SAD. Jasno je da nijedan kosovski političar u Vladi, dok ne prihvate sporazum, ne može da putuje u Sjedinjene Američke Države“, zaključio je Molliqaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online